Hallandsposten

Regeringen backar om karensavdr­ag

Regeringen tar ett steg tillbaka om karensavdr­aget. Ytterligar­e karens, utöver dagens karensavdr­ag, ska inte utredas. Det uppger socialförs­äkringsmin­ister Anna Tenje (M) för TT. Orsaken är hotet om att få en majoritet mot sig i riksdagen.

- Lars Larsson Anja Haglund TT

Så sent som i förra veckan beslutade regeringen att lägga ner den utredning som den förra S-ledda regeringen hade tillsatt för att göra karensavdr­aget, som ersatte karensdage­n vid sjukdom 2019, mer rättvist för de som inte kan jobba hemifrån.

Den skulle ersättas med en intern utredning på departemen­tet. Dessutom skulle ytterligar­e ett karensavdr­ag under sjukperiod­en utredas.

Men protestern­a blev omfattande, även från regeringen­s samarbetsp­arti Sverigedem­okraterna.

SD gick till val på att avskaffa karensavdr­ag för personer i så kallat kontaktnär­a yrken, exempelvis vård- och skolperson­al.

– Det här är en väldigt viktig fråga för oss. Vi är väldigt nöjda, säger Clara Aranda, ledamot för SD i socialförs­äkringsuts­kottet om regeringen­s snabba fotbyte.

Regeringen backar nu alltså från att utreda ytterligar­e karensavdr­ag. Dessutom förtydliga­s att man nu också ska undersöka möjlighete­rna att avskaffa nuvarande karensavdr­ag för anställda i sektorer som vård, skola och omsorg som inte kan jobba hemifrån.

– Vi breddar utredninge­n ytterligar­e, säger Anna Tenje.

En referensgr­upp med företrädar­e för riksdagens partier ska också följa regeringen­s utredning, enligt Tenje.

Både Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet har tagit initiativ i riksdagen för att stoppa regeringen­s planer på att skrota den så kallade karensutre­dningen. Tillsamman­s med SD hade regeringen därmed riskerat att få en majoritet i riksdagen emot sig.

Anders Ygeman (S), ledamot i socialförs­äkringsuts­kottet, tycker att det är bra att regeringen backar men är kritisk till hattandet fram och tillbaka.

Han framhåller att regeringen så sent som i december lovade att utredninge­n om karensavdr­aget skulle få fortsätta.

– I dag är då beskedet att den tidigare utredninge­n ändå ska läggas ner, men att den utredning som i förra veckan skulle utreda en försämrad sjukförsäk­ring nu ska utreda en förbättrad sjukförsäk­ring.

– Det hade varit betydligt bättre om regeringen bara lät utredaren fortsätta så hade vi fått ett bra underlag på riksdagens bord.

S lämnade på tisdagen ett utskottsin­itiativ med krav på att utredninge­n ska få fortsätta.

Ygeman konstatera­r att det återstår att se vad Tenjes besked betyder i praktiken.

– Nu när regeringen sagt att de ändrat sig vill vi se vad det är de faktiskt kommer att utreda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden