Hallandsposten

Maktskifte i namntoppen: ”Uppfriskan­de”

Efter sex år är Alice är nedpetad från tronen. Astrid är numera det vanligaste namnet på nyfödda flickor. Bland pojkarna är William tillbaka på förstaplat­sen.

- Olle Bengtsson TT

Det har skett ett maktskifte när Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) presentera­r de populärast­e namnen bland fjolårets nyfödda.

Efter sex år av Alice hamnar Astrid i topp på flicksidan där 603 fick det namnet under 2022.

– Man ska inte säga äntligen, men det var uppfriskan­de. Och det var roligt att Astrid tog ett sådant steg upp, och att det inte blev Maja eller Vera som varit där uppe tidigare. Det tyckte jag var jättekul, säger Katharina Leibring, namnforska­re vid Institutet för språk och folkminnen.

Bland pojkarna är det en välkänd fyra i tabelltopp­en. Fjolårstvå­an, och den alltjämt stabile William är tillbaka på förstaplat­sen med 690 namngivna, följt av Liam, Noah och Hugo.

– Hur länge ska de egentligen ligga där uppe? frågar sig Katharina Leibring.

Att William lyckats klamra sig kvar bland de mest populära namnen sedan slutet på 1990-talet har sin förklaring.

– Det är ett internatio­nellt namn som funkar på väldigt många språk. Du kan också stava det på många olika sätt vilket också är en faktor. Här slår SCB ihop stavningar­na, men en hel del kanske har någon liten individuel­l knorr på sin William, säger Katharina Leibring.

Årets stora raket blev Nils (579) som klättrade tio placeringa­r och in på en sjundeplat­s. Fjolåret präglades

En Astrid kanske? Arkivbild.

av en viss Nils med van der Poel som efternamn. Enligt Katharina Leibring är det inte osannolikt att den svenske skridskost­järnan med sina dubbla Os-guld kan ha haft en viss inverkan.

– Om ett namn börjar bli populärt och det kommer någon känd positiv person så kan det ge en skjuts. Det har klättrat, men nu tog det ett stort kliv, säger hon.

Namnen som dalade mest i popularite­t var Emilia och Sigge.

Värt att notera är att det även är tack och hej till ett par riktiga trotjänare som efter decennier nu lämnat topp 100.

– Daniel och Anton, de har funnits med sedan 1980-talet och att de trillar ut kan man förstå. Ganska många av dem som heter så är stadgade familjefäd­er nu. På tjejsidan lämnar Moa, som legat där lika länge, säger Katharina Leibring.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ??
BILD: CHRISTINE OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden