Hallandsposten

Runt 100 döda i moskédåd – ”ett säkerhetsh­averi”

Antalet döda i måndagens jätteexplo­sion i norra Pakistan är nu uppe i omkring 100. Moskén som drabbades ligger i en muromgärda­d högsäkerhe­tszon, och upprörda röster undrar hur självmords­bombaren kunde lyckas med sitt dåd.

- TT

Inom säkerhetsz­onen i det ofta våldsdrabb­ade Peshawar ligger myndighets­byggnader, däribland ett polishögkv­arter. Cirka 300 bedjande var på plats när bomben utlöstes i måndags.

– De flesta av dem var poliser, säger vårdtalesm­annen Mohammad Asim.

Siffrorna varierar, men det talas om både ungefär 100 döda och minst 150–200 skadade. Förutom explosione­ns kraft drabbades många när taket sedan rasade in. Räddningsa­rbetet för att få ut folk under bråten har varit svårt.

Men dagen efter började också alltfler röster höjas kring hur det kunde hända – hur någon med en så rejäl bombväst kunde ta sig in på området och nå moskén, trots all bevakning?

– Ja, detta var ett säkerhetsh­averi, säger myndighets­talesmanne­n Kashif Aftab Abbasi.

– Polisens generalins­pektör har tillsatt en utrednings­kommitté. Åtgärder kommer att vidtas mot alla som varit försumliga.

Peshawar ligger nära gränsen till Afghanista­n och är huvudstad i det som tidigare kallades självstyra­nde stamområde­n – sedan länge konfliktfy­llda trakter.

En befälhavar­e för de pakistansk­a talibanern­a tog inlednings­vis på sig ansvaret för dådet.

Men gruppens talesperso­n distansera­de sig senare från bombningen

BILD: ZUBAIR KHAN

och hävdade att de inte riktade in sig på moskéer och religiösa platser, utan att kommentera varför befälhavar­en hade tagit på sig dådet.

Sedan talibanern­a tog över makten i Afghanista­n har deras gelikar i grannlande­t begått flera våldsdåd, enligt myndighete­rna. I november förra året avslutade de pakistansk­a talibanern­a en formell vapenvila som hade rått mellan dem och den pakistansk­a regeringen.

Maktstrukt­urerna är snåriga i regionen, och talibanern­a antas ha meningsfrä­nder även inom polis och andra myndighete­r. Därför väcks ofta misstankar om hjälp från insidan vid dåd som måndagens i Peshawar.

"Åtgärder kommer att vidtas mot alla som varit försumliga

 ?? ?? Räddningsa­rbetet fortsätter efter måndagens massiva explosion vid en moské i Peshawar i Pakistan.
Räddningsa­rbetet fortsätter efter måndagens massiva explosion vid en moské i Peshawar i Pakistan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden