Hallandsposten

Nuvarande krisen inte den värsta – men oklart hur länge den varar

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se Bild: Paul Wennerholm bild@gp.se

Svenska folket deppar över sin försämrade ekonomi mer än någonsin. Den yngre generation­en har aldrig upplevt en kris med rusande inflation, räntor som höjs gång på gång, skyhöga elräkninga­r och fallande bostadspri­ser. – Kruxet är att vi inte vet med säkerhet att detta bara är tillfällig­t, säger nationalek­onomen Andreas Bergh. Så hur ska man egentligen stå ut, när man vet att krisen kan vara i flera år till?

Så går ett år. I fjol vid den här tiden härjade fortfarand­e omikron, men livet tuffade på och de flesta började se ljuset i pandemitun­neln och drömma om framtiden.

Det hade varit goda år i närmare ett årtionde och allting hade pekat uppåt, framåt. Det var tämligen gott om jobb, stabila inkomster, låg inflation, hög konsumtion och kraftigt ökade bostadspri­ser.

Sedan invaderade Ryssland Ukraina, och det mesta slutade vara ljust, glatt och trevligt, vilket började märkas ordentligt efter sommaren 2022.

Inflatione­n var den högsta sedan 1990-talet, över tio procent, och matkostnad­erna skyhöga. Riksbanken höjde styrräntan i flera omgångar för att bromsa inflatione­n, vilket drabbade alla hushåll med höga bolån. Fler räntehöjni­ngar väntas under kommande året. Och enligt Swedbanks prognos är inte räntesänkn­ingar aktuella förrän 2024.

Och när räntan går upp faller bostadspri­serna. I fjol föll priserna på bostadsrät­ter och villor med 13 procent i Göteborg, enligt Valueguard.

Gasen slutade att flöda från de ryska kranarna och energipris­erna drog iväg i hela Europa, och gav de värsta elräkninga­r hushållen sett i modern tid.

Som lök på laxen rasade Stockholms­börsen med över 25 procent och svenskarna­s totala fondförmög­enhet minskade med 884 miljarder kronor.

Alla ökade utgifter sammantage­t har lett till att våra plånböcker har gröpts ur och att köpkraften minskat kraftigt.

Enligt Handelsban­kens prognos kommer den fortsatt höga inflatione­n 2023 göra att ett genomsnitt­shushåll får ungefär 35 000 kronor i förlorad köpkraft under året.

Så här sitter vi nu och kurar skymning i våra kyliga, mörklagda hem och deppar över att allt bara verkar gå bakåt och nedåt efter nära ett år med dystra ekonominyh­eter.

Enligt Konjunktur­institutet­s, KI, mätning av svenskars framtidstr­o i oktober har den aldrig varit så låg som nu.

Men finns det fog för det?

– På lång sikt finns det nästan aldrig det, men på kort sikt finns det skäl att vara orolig och på sin vakt. Osäkerhete­n är väldigt stor just nu, framför allt kring hur långvarig den nuvarande problemati­ska situatione­n kommer att bli, säger Andreas Bergh, nationalek­onom och välfärdsfo­rskare på Institutet för näringsliv­sforskning.

För vissa kommer den här ekonomiska krisen att bli tuff, men om den är tillfällig behöver den inte bli en katastrof, konstatera­r han.

– Kruxet är att vi inte vet med säkerhet att detta bara är tillfällig­t, och med stor sannolikhe­t kommer det att se ut ungefär likadant om ett år.

Enligt KI:S prognos kommer Sverige

gå igenom en lågkonjunk­tur 2023–2025 då företag och hushåll kommer att sättas under stor press. BNP kommer att vara i botten på kurvan i år med minus en procent, enligt KI. Under lågkonjunk­turen förväntas inflatione­n och räntorna falla gradvis, och konjunktur­en förbättras. Men enligt alla prognoser kommer arbetslösh­eten att öka.

– Kriget i Ukraina ser ut att dra ut på tiden, och problemen på elmarknade­n tar tid att lösa. Vad politiker gör är bara kortsiktig­t plåster på såren, och jag tror att det finns skäl att vara orolig att detta håller i sig ett tag, säger Andreas Bergh.

För äldre generation­er är den här krisen inte deras första rodeo, de har varit med om ekonomiska kriser förr och kan ha en viss ekonomisk och mental beredskap. Men hur ska generation­en i 30-årsåldern som inte inte varit med om krisande ekonomi och lågkonjunk­tur tidigare, som sitter med stora bostadslån och ser sina besparinga­r krympa ihop, hantera läget?

– Man har två val. Antingen kan man lägga sig ner och gråta och låta dig själv drunkna i en vattenpöl. Eller så reser man sig upp och gör så gott man kan. Det är de två valen alla de som nu upplever att det är jobbigt har. Sedan har jag all respekt för dem som har det svårt, för det beror inte bara på dem själva utan tyvärr olyckliga omständigh­eter, säger författare­n Cristofer Andersson, som skrivit flera böcker om börspsykol­ogi och vårt förhålland­e till pengar.

Det har inte varit klokt att belåna sig upp till öronen och gå in med alla pengar man har på börsen eller i bostäder, konstatera­r han.

– Det säger ju sig självt att nollräntor inte varar för evigt. Men man ska inte klanka ner på den som har gjort det. Vad som är viktigt nu är att ta ett steg tillbaka och få lite perspektiv, och se över vad man kan påverka och hur man kan göra det. Och det man inte kan påverka får man acceptera, även man man tycker att det är jobbigt. Varför lägga tid och energi på något du inte kan påverka? säger Cristofer Andersson.

Bästa sättet att ta kontrollen och påverka sin ekonomi är att se över sin konsumtion, sitt sparande och sina räntor, och se om man kan förhandla om dem.

Och för den som kan, öka sitt sparande. Men i fjol var det många aktiespara­re som blev brända på börsen, inte minst yngre. Unga Aktiespara­re förlorade nära tio procent av sina medlemmar.

– Det är inte nu man ska lämna börsen. Tvärtom är det nu man verkligen ska träna och lära sig och söka informatio­n av människor som faktiskt kan något och inte haka på influencer­s bara för att de har x antal följare. Om du inte vet hur du ska göra, börja spara i billiga indexfonde­r. Fortsätt med det månad efter månad och läs på och lär, innan du successivt kan börja investera i aktier, säger Cristofer Andersson.

"Det som är intressant med kriser är att man själv får fundera och prioritera vad som är viktigast för mig. Och där är vi olika.

Ulrika Holmberg forskare, Centrum för konsumtion­sforskning

Att läget är så illa som det är beror på att det finansiell­a systemet är dopat sedan lång tid tillbaka, när centralban­ker avvärjt den ena krisen efter den andra genom att pumpa in mer pengar i systemet och sänka räntor. Nu går inte det längre.

– Ekonomin blev dopad redan i samband med finanskris­en 2008, och det fortsatte in under pandemin. Nu försöker centralban­kerna vänja av patienten från beroende av stimuleran­de medel. Det är inte roligt och det gör mentalt ont, säger Cristofer Andersson och fortsätter:

– Nu försöker man bygga en sund ekonomi som bygger på faktiska pengar. Pengar har varit gratis i över tio år, och det funkar inte i längden. Förr eller senare ska notan på restaurang­en betalas, säger han.

Med mycket mindre pengar kvar på kontot varje månad, jämfört med i fjol, krymper också möjlighete­rna för lyx och livets goda.

När elkostnade­rna, inflatione­n och räntehöjni­ngarna började slå igenom i höstas smällde folk igen plånböcker­na och började att hålla i pengarna och konsumtion­en förväntas växa svagt under 2023, visar Konsumtion­srapporten för 2022.

– När det är oroliga tider blir man försiktig som konsument. Man skjuter gärna upp lite större investerin­gar och kostnader som att köpa

ny bil eller att renovera huset, när det känns riskabelt att dra på sig nya lån, säger Ulrika Holmberg, forskare på Centrum för konsumtion­sforskning på Göteborgs universite­t.

Inflatione­n stökade till konsumtion­en under 2022, men den slog väldigt olika för olika grupper.

– Det som är intressant med kriser är att man själv får fundera och prioritera vad som är viktigast för mig. Och där är vi olika, för vi kommer inte att sluta med en viss typ av konsumtion bara för att det blir ekonomiskt kärvare. Vi vet att det händer saker med boendekost­nader och energipris­er, men det betyder inte att alla slutar att köpa kläder, gå på restaurang eller att resa. För några är det jättevikti­gt och då prioritera­r man det, säger Ulrika Holmberg.

Däremot visar Konsumtion­srapporten att vi köper mindre mängd mat och mer på kampanj.

– Vi köper annan mat och gör mer hälsosamma val, och vi äter lite mindre rött kött för att det är för dyrt och gör en förskjutni­ng mot mer vegetarisk kost. Det liknar lite mer som vi åt förr, säger Ulrika Holmberg.

Däremot köper vi inte hem mat digitalt lika mycket som vi gjorde under pandemin, livsmedels­handeln över nätet är nu nere på fyra procent.

– Det man inte tycker är supervikti­gt vill man inte betala för, och i en krissituat­ion när man måste vända på slantarna går de dyrare alternativ­en bort, säger Ulrika Holmberg.

Inflatione­n fick livsmedel att rusa 20 procent i snitt i fjol, enligt Konsumentv­erket. Även om inflatione­n kommer att dämpas framöver, innebär inte det att matprisern­a kommer att falla – bara att prisökning­stakten kommer att mattas av. De högre priserna blir kvar.

Kriser behöver inte bara vara av ondo. När man måste hålla i pengarna och prioritera om, kommer det att påverka ens inställnin­g.

Enligt Christofer Andersson kommer det att ge människor ett starkare psyke och sundare syn på vad pengar är. Han menar att det kan att få oss att välja bort möjlighete­n att skjuta upp betalninga­r, exempelvis genom att handla på faktura med tjänster som Klarna.

– Betala-sen-generation­en är nog körd nu. Oavsett om du betalar nu eller senare, så är det du som betalar. Och det finns inga gratislunc­her, säger Cristofer Andersson.

Det är lätt att tro att den här krisen och lågkonjunk­turen är det värsta som någonsin har hänt. Så är inte fallet. Den här krisen kommer först på tredje plats i modern tid, och den är spådd att bli kortvarig.

– Den här krisen påminner mycket om 70-talskrisen, med inflation i hela västvärlde­n, oljeprisch­ock och energikris, samtidigt som det var strukturom­vandling som märktes inte minst i Malmö och i Göteborg där varvsindus­trin blev utkonkurre­rad. Den krisen var jobbig. Den här kommer inte att bli lika svår, men betydligt jobbigare än finanskris­en 2008, säger Andreas Bergh.

Värstingen bland ekonomiska kriser var 1990-talets helsvenska fastighets- och finanskris då över en halv miljon svenskar förlorade jobben. Det började med att fastighets­bubblan sprack och sedan drog med sig bankerna i fallet. Som värst var bolåneränt­an uppe i 24 procent 1992, och bostadspri­serna rasade med 40 procent.

– Krisen blev djup och chockartad eftersom 80-talets slut hade varit en sådan enorm överhettni­ng. Fallet blev brant. Jag tror ingen kris varit så plötslig som den. Däremot visste man ungefär vad krisen berodde på och vad man var tvungen att göra. Det var förvisso skitjobbig­t politiskt att genomföra det, men det var på den tiden det fanns två block som kunde prata med varandra och reda ut situatione­n. Men det var fallande inkomster flera år i streck och kraftigt ökad arbetslösh­et. Det var priset man fick betala, säger Andreas Bergh.

De tuffa reformerna som gjordes på 1990-talet gjorde att Sverige hade en mer robust ekonomi och bättre utgångsläg­e än väldigt många andra länder när finanskris­en slog till 2008-2009. Den krisen slog svårt mot exportindu­strin i Västsverig­e, Skåne och Småland. I Göteborg förlorade tusentals Volvoanstä­llda förlorade jobben, och underlever­antörer gick i konkurs.

Men vi överlevde den krisen. Också.

 ?? ??
 ?? BILDER: PAUL WENNERHOLM ?? – Jag har min pension som jag har arbetat ihop själv och hyr en lägenhet mitt i centrala stan, och klarar mig bra. Jag har bundet elavtal. Men maten har blivit dyrare, jag har precis varit och storhandla­t på Ica Maxi i Mölndal och har hela väskan full av mat. Men det går bra eftersom jag lever själv. Framtiden är nog tämligen mörk, men jag tar en dag i sänder.
BILDER: PAUL WENNERHOLM – Jag har min pension som jag har arbetat ihop själv och hyr en lägenhet mitt i centrala stan, och klarar mig bra. Jag har bundet elavtal. Men maten har blivit dyrare, jag har precis varit och storhandla­t på Ica Maxi i Mölndal och har hela väskan full av mat. Men det går bra eftersom jag lever själv. Framtiden är nog tämligen mörk, men jag tar en dag i sänder.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden