Hallandsposten

”Jag bara måste berätta grejer”

Anton Berg är radioprata­ren som häromåret slog in på den litterära vägen. Med snart tre kriminalro­maner i bagaget har poddandet fått viss konkurrens. – Att tvingas välja vore smärtsamt, säger han.

- Anna Hedlund TT

Vad innebär det att fylla 45? Det är en sällsam blandning av att både vara erfaren och nybörjare, tycker radioprata­ren Anton Berg.

Efter många år i radio- och poddvärlde­n, och framgångar både med dokumentär­er på P3 och egna kriminalpo­dden ”Spår” tillsamman­s med Martin Johnson, släppte han 2018 sin första kriminalro­man, ”De aderton”. Den följdes av ”Trohetsede­n” 2021 och just nu jobbar han på den tredje och avslutande delen.

– Det känns väldigt kul. Att debutera som författare med en trilogi är speciellt. Men hade jag fattat att det var så svårt att skriva en trilogi hade jag kanske inte gjort det, säger han och fortsätter:

– Att skriva böcker hoppas jag få fortsätta med. Det är också något härligt med att kunna hålla i något som man har gjort. Radio är så flyktigt. Men jag älskar båda.

Skrivandet är kanske den nya berättarkä­rleken, men den första var radio, och att han skulle satsa på radio stod klart för honom redan under hans tid på journalist­programmet i Göteborg (JMG) i början av 00-talet. Trots att han fick en del gliringar om att det var otidsenlig­t.

Men det var innan poddarna kom och parkerade sig i var mans öra.

– Jag kunde inte låta bli, jag blev så hänförd av det mediet. Det är så enkelt och så direkt, och fantastisk­t hur man med små medel kan göra allt från ax till limpa själv och nästan få till långa epos. Och det är kul att jobba med sin egen röst efter alla år då folk har sagt åt mig att vara tyst, för att jag pratar väldigt mycket, säger Anton Berg och skrattar.

Att välja journalist­yrket kändes också självklart för en person som alltid närt en stark vilja att berätta historier och att ta reda på saker.

– Jag vet inte varför, om det är för att jag är sladdbarn – mina syskon är 16 och 11 år äldre än jag – och att jag behöver ta plats eller vad det kommer ifrån. Jag bara måste berätta grejer. Särskilt när folk råkar illa ut eller blir utsatta för maktmissbr­uk, säger han och tillägger sedan:

– Det är faktiskt farmors fel. Hon sa hela tiden när hon såg något som var fel: ”Neej, nu går jag och säger till”.

I sina radiodokum­entärer för P3 har han bland annat skildrat it-bubblan, fallet Thomas Quick, flodvågska­tastrofen i Sydostasie­n 2004 och diskoteksb­randen i Göteborg 1998.

– Det som är intressant är att man kan lära i både hjärta och hjärna av dem som varit med om de här sakerna. Det blir historier på liv och död som vi som lyssnare kan beröras av.

Podden ”Spår” fick sex säsonger, men just nu lägger Anton Berg mest fokus på sin färska dokumentär­podd ”Brevet till Saddam”. I den har han intervjuat tidigare statsminis­tern Ingvar Carlsson som i början av 1990-talet ställdes inför att lösa ett gisslandra­ma i Irak.

I framtiden hoppas han fortsätta med ”Spår”, men även svänga över till andra ämnesområd­en.

– Framöver vill jag gärna använda formspråke­t från dokumentär­er till annat, som utspelar sig i andra miljöer än de jag rört mig i hittills. Det görs mycket bra grejer om välfärdssa­mhället just nu och det är något jag brinner för. Det krävs en stark berättare när man inte har det där dramat på liv och död, utan

måste vässa det mer så att folk fattar.

Anton Berg har hittat mycket av sin inspiratio­n i journalist­erna Hannes Råstams, Jan Guillous och John Pilgers arbeten, men även i hyllade poddar som ”This American life” och ”Serial”.

Men till syvende och sist är det en brandman som gjort störst intryck.

Gunnar var en av de intervjuad­e i P3-dokumentär­en om brandkatas­trofen i Göteborg. har mycket kvar att hinna med.”

Aktuell: Skriver just nu den sista delen i ”De aderton”-trilogin.

Senaste kulturuppl­evelse: ”Kollar på 'Star wars'-filmerna med Elis, som ser dem för första gången.”

Senaste lästa bok: ”'Vägskäl' av Jonathan Franzen. Han är en mästare i att teckna karaktärer.”

Efter sändningen ringde han och frågade: ”Är du nöjd med ditt program?”.

– Då frös jag till is, berättar Anton Berg, som dock kunde andas ut när det visade sig att Gunnar var nöjd.

– Sedan dess har jag alltid Gunnar på axeln varje gång jag klipper. ”Är du nöjd med ditt program?” Han blir som en extra etisk kompass som jag alltid har med mig.

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? Anton Berg brinner för att förmedla historier, både i sina poddar och i sina böcker. Nu jobbar han med den sista delen i sin trilogi.
BILD: CLAUDIO BRESCIANI Anton Berg brinner för att förmedla historier, både i sina poddar och i sina böcker. Nu jobbar han med den sista delen i sin trilogi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden