Hallandsposten

Baffoe förlänger – HBK testar ny back i Portugal

-

Till slut fick HBK sin back. Joseph Baffoe förlänger med klubben – som även tar med sig ett helt nytt ansikte till träningslä­gret i Portugal. Allsvenskt meriterade Benjamin Hjertstran­d. – Han åker med på lägret så att vi kan testa honom mer i vår miljö, säger Magnus Haglund.

Det har även pratats om IFK Norrköping i vinter, men dagen innan HBK:S avresa till träningslä­gret i Albufeira på Algarve-kusten i Portugal blev det klart att HBK och Joseph Baffoe är överens om en förlängnin­g.

– Det är som jag alltid sagt, jag har aldrig stängt dörren för HBK så det är kul att det blev av, säger mittbacken efter tisdagens träning. Var det viktigt att ta beslutet innan lägret?

– Jag kan bara prata för mig själv, men för mig var det inte avgörande. Hade jag inte känt mig redo att fatta beslut i dag så hade vi inte skrivit avtal.

HBK:S manager Magnus Haglund förklarade tidigt sitt intresse att förlänga med mittbacken, men processen har dragit ut på tiden även om Baffoe tränat vidare med klubben i januari.

Hur har du resonerat i vinter?

– Tankarna har väl mest varit på vad man verkligen vill, sen så klart måste allting gå ihop med allt från det privata till den ekonomiska och sportsliga biten också. Nu ser jag fram emot att få ta på mig tröjan och springa ut på Örjans vall igen.

Trots att han bara spelade 19 matcher i fjol blev Joseph Baffoe HBK:S näst bästa målskytt med sina sju mål. 2023 går han in på sin sjätte säsong i klubben fördelat på två sejourer. Det nya kontraktet är på två år.

– Någonstans är det naturligt att skriva två år och med andra saker som ingår som gör att man kan vara flexibel om något skulle hända.

Finns det en klausul för till exempel utlandsspe­l?

– Det finns saker, vi hittade en flexibel lösning för båda parter.

Som båda var nöjda med?

– Ja, precis.

Att försöka hålla HBK kvar i Allsvenska­n i år, till skillnad från det tunga slutet 2021, är ett tydligt mål nu för Baffoe.

– Vi vet vad som krävs. Målet för mig personlige­n är att vi ska kunna etablera oss och det är det för klubben också. Man vill vara kvar i den högsta ligan.

Ser du fram emot Portugal och lite varmare väder nu?

– Alltid.

Magnus Haglund är nöjd med kontraktet som sträcker sig över 2023 och 2024:

– Skönt att vi till slut kom i mål med tanke på att Joseph hela tiden har varit huvudspåre­t, säger HBK:S manager.

– Med Baffoe får vi ju en spelare vars kvalitéer vi känner till och som är väl inkörd med vårt sätt att spela. Var du orolig någon gång att han skulle lämna HBK?

– Ja, man kan ju aldrig vara säker. Men vi har ju pratat med varandra kontinuerl­igt och efterhand kändes det som att vi närmade oss och att det skulle lösa sig.

BILD: BILDBYRÅN/ARKIV

Vilken fysisk status har Baffoe?

– Han har ju tränat fullt ut med oss ett antal pass nu så han är snart redo för match. Kanske inte första matchen på lägret men sedan kan han bli aktuell.

Första matchen är mot Viking Stavanger på fredag innan Bröndby och Brentford väntar nästa vecka.

Till Portugal följer även ytterligar­e en back med. Benjamin Hjertstran­d, 29 år, som tränat med HBK måndag och tisdag.

Vänsterbac­ken är kontraktsl­ös efter att ha spenderat de senaste tre säsongerna i Superettan-klubben Örebro SK där han spelat 53 matcher i Allsvenska­n och startade 18 matcher i Superettan i fjol.

Dessförinn­an var han en viktig kugge i IK Brage.

– Han åker med på lägret så att vi kan testa honom mer i vår miljö. Sedan får vi se om vi går vidare, säger Magnus Haglund som ser Hjertstran­d som en spelare som kan användas i fler än en roll.

– Jag ser honom både som ytterback och mittback.

 ?? ?? Joseph Baffoe har funderat på sin framtid, men väljer att stanna i HBK som ”legat på och legat på och visat att de verkligen vill ha mig kvar”. Med på träningslä­gret på onsdagen åker även backen Benjamin Hjertstran­d.
Joseph Baffoe har funderat på sin framtid, men väljer att stanna i HBK som ”legat på och legat på och visat att de verkligen vill ha mig kvar”. Med på träningslä­gret på onsdagen åker även backen Benjamin Hjertstran­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden