Hallandsposten

Sverige kan hoppa av friidrotts-em i Turkiet

- Anders Wallin TT

Sveriges plan är att tävla om medaljerna på friidrotts-em i Istanbul. Men förbundet kan även välja att avstå mästerskap­et av säkerhetss­käl. – Det går inte att utesluta, men vi hoppas inte att det blir så, säger förbundska­pten Kajsa Bergqvist.

Kajsa Bergqvist säger att Svenska friidrotts­förbundet följer den politiskt spända situatione­n mellan Turkiet och Sverige – samtidigt som hon planerar för inne-em den 2–5 mars.

– Vi håller koll på vad som händer och har nära kontakt med det europeiska förbundet och den lokala arrangören för att säkerställ­a att vi kan vistas säkert där, säger hon till Expressen.

– Dessutom sköter vi det internt och vi har sett till att vi får med oss en säkerhetsa­nsvarig på resan.

Bergqvist är även inne på att Sverige kan avstå mästerskap­et, där Armand Duplantis är guldfavori­t, om säkerheten kring landslaget inte kan garanteras.

– Det går inte att utesluta, men vi hoppas inte att det blir så.

Längdhoppa­ren Thobias Montler – som i helgen stod för en imponerand­e serie med tre hopp över 8,10 varav det längsta hamnade på 8,19 – säger till TT att han kommer följa förbundets beslut.

– Jag litar på att förbundet tar ett beslut som är bra och vettigt, sedan följer jag det. Väljer de att vi ska åka, då åker jag och kommer att göra mitt bästa på EM, säger Montler, som på torsdag möter den grekiske världsetta­n Miltiadis Tentoglou vid en internatio­nell tävling i Göteborg.

– Om de skulle bestämma sig för något annat så följer jag det.

Det politiska läget mellan nationerna handlar om den svenska Natoansöka­n, där Turkiets godkännand­e ligger på is.

Anledninge­n till pausen bottnar i den senaste tidens aktioner, bland annat koranbränn­ingen utanför Turkiets ambassad i Stockholm som följdes av att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade att Sverige inte kan vänta sig stöd.

Med anledning av alla händelser har utrikesdep­artementet uppmanat svenskar att undvika folksamlin­gar och manifestat­ioner i Turkiet.

– Det går inte att säga att idrott och politik inte hör ihop, det skulle vara naivt. På många mästerskap är det något. Det som är unikt i det här fallet är att det är specifikt riktat mot Sverige i landet dit vi ska åka på mästerskap, inte att det är generellt oroligt eller bristande mänskliga rättighete­r, säger Kajsa Bergqvist till Aftonblade­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden