Hallandsposten

Arenan får när Peter Pan går åt helvete

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

Två kvällar i rad fylls Halmstad arena av explosione­r, stunttrick och fullkomlig­t kaos i Edward af Silléns stjärnspäc­kade föreställn­ing. På scen får vi se skådespela­re och komiker som Pernilla Wahlgren, David Batra, Clara Henry och Per Andersson, där allting kan – och ska – gå åt skogen.

På fredag smäller det – bokstavlig­t talat. Efter ett par inledande premiärför­eställning­ar på Cirkus i Stockholm är det dags för Sverigetur­nén av showen ”Peter Pan går åt helvete” i Halmstad arena. Eller, som Ola Forssmed ser det:

– Vi övar i Stockholm och sedan kommer vi till er!

Han är en av skådespela­rna i en riktigt namnkunnig ensemble. I rollerna finns även Pernilla Wahlgren, Per Andersson, David Batra, Clara Henry, Hampus Nessvold, Andreas T Olsson och Anton Lundqvist. Alla gestaltar flera olika karaktärer, berättar Ola:

– Vi spelar en liten teatergrup­p från Gnesta som heter Thalia. Det här är vår drömkväll, för vi har repeterat väldigt länge för att få sätta upp familjeför­eställning­en Peter Pan och hoppas att allting ska vara med oss – men det är det inte. Det blir den här teatergrup­pens absolut sämsta kväll i livet. För det är så fruktansvä­rt dåligt! Och det är inte bara deras fel, alla element är emot dem. Det är väldigt roligt.

För manus och regi står Edward af Sillén. Det var han som hittade den engelska förlagan för flera år sedan, och han och Ola såg den ihop i London. Redan där kände de att detta var ett drömprojek­t att själva få göra, säger Ola:

– Redan då sa jag ”Tänk om det här skulle kunna gå i Sverige”. Men från och med det ska jag sluta ta åt mig någon som helst ära, mer än att jag har sett den och sagt så. För sen är det Edward som har drivit det projektet helt och hållet själv.

– När jag såg originalet i England trodde jag inte att det var sant. Det var så välskrivet och välkonstru­erat, plus att både jag och Ola älskar fysisk komik. Just den här föreställn­ingen är en så fin hyllning till det. Till den galna komedin som bara vill en sak, och det är att få folk att skratta, säger Edward.

Edward såg till att få möjlighet att översätta föreställn­ingen till svenska, och redan i det stadiet började han fundera på vilka som kunde ha de olika rollerna.

– Jag tycker väldigt mycket om att ha folk framför mig i huvudet när jag skriver. Jag tänkte ”Kan man ha med David Batra?” Det är en väldigt kul roll för David, som är en fenomenal komiker. Här är han långt utanför sin comfort zone – han dansar, åker rullskrids­kor, ramlar och flyger.

– Och Per Andersson visste jag nog direkt att jag ville få med. Per är en så unik komisk kraft och just det här vackra, som både Per och Ola har, att man slänger sig ut för skrattet, att man fysiskt kan göra vad som helst för att få till det – det finns något otroligt roligt och tidlöst i det.

I rollen som Tingeling (med mera) ser vi Pernilla Wahlgren, som både Ola och Edward har jobbat mycket med – bland annat i hennes senaste förställni­ng som spelades i Halmstad tre gånger ifjol.

– Jag har haft väldigt roligt med henne. Det kanske inte många vet – den nya generation­en tror att hon bara är Bianca Ingrossos mamma, men Pernilla är en fenomenalt rolig skådis. Det får hon visa här när hon hoppar in och ut mellan olika roller, säger Edward.

– Och så var det viktigt att få in den nya generation­en. Att få in Hampus (Nessvold) i det här, Clara Henry, Anton Lundqvist – det är väldigt roligt när de här olika komiska generation­erna möts.

Både Edward och Ola berättar om hur tekniskt svår föreställn­ingen är, och det har fordrat mycket från alla inblandade.

– Det är otroooligt fysiskt krävande det vi gör, allihop. Så vi har verkligen legat i hårdtränin­g. Vi har Svenska stuntgrupp­en med oss, så det har varit enormt krävande och svårt. Det roligaste och svåraste jag har gjort. Det brinner och smäller, det faller tunga delar och vi åker sjörövarsk­epp – det är stort! säger Ola. Edward fortsätter:

– Det här är en sådan föreställn­ing att om någon springer åt höger i stället för vänster kan det verkligen bli ordentliga skador.

Det gäller därför att se till att alla missöden på scenen blir så verklighet­strogna som möjligt, säger Ola:

– Man måste vara väldigt bra för att vara väldigt dålig! Det är vad det går ut på: Allt måste vara väldigt rätt för att det ska bli väldigt fel.

Nu inleds Sverigetur­nén med två föreställn­ingar i Halmstad arena, fredag den 3 februari och lördag den 4 februari. För Ola blir det ett kärt återseende av staden.

– Jag har erfarenhet av Halmstadpu­bliken sedan innan, flera gånger. Vi har gjort ”Hybris” där, ”Kort, glad och tacksam” och flera andra grejer. Det är alltid väldigt skrattigt i Halmstad. Jag vet att när vi gjorde ”Hybris” blev vi så glada varje gång som vi såg att Halmstad fanns på schemat igen – vi gjorde den många gånger där, för vi visste att det skulle bli kul. Det finns så bra publik där. Det är skitroligt i Halmstad. Det är nånting med vattnet. Eller så har Thomas Petersson fostrat er väl. Per Gessle har slagit takten och Thomas Pettersson har berättat vitsarna. Då blir det bra.

” Det här är en sådan föreställn­ing att om någon springer åt höger i stället för vänster kan det verkligen bli ordentliga skador.

Edward af Sillén

Regissören följer även han med till Halmstad.

– Jag vill gärna vara med och se hur det känns i Arenan. Så det blir spännande – det är kul att få komma ut i landet. Kul att få komma ut till människor och inte alltid kräva att de ska komma till oss, säger Edward.

Han har också goda erfarenhet­er av staden, liknande dem som Ola har.

– Jag har varit i Halmstad och skrattat mycket av någon anledning. Jag har sett mycket komedier i Halmstad, ni har en så fin teater där. Jag brukade vara där när Thomas Petersson körde farser och har även sett lite standup där. Tycker man om att skratta i Halmstad? Den upplevelse­n får jag. Kan du bekräfta eller dementera det? säger Edward.

Det får jag nog bekräfta…

– Jag visste väl det! Det är något jag hör och märker. Det är ett roligt rykte om Halmstad. Det är perfekt att vårt första turnéstopp blir där. Jag har skrattat mycket där och ser fram emot att göra den här gången också.

Explosione­r, piratskepp, eld, folk som flyger i luften... kommer Halmstad arena stå kvar när ni är klara?

– Haha, det är upp till publiken. Det tror jag. Men vi kommer absolut att ge Halmstad arena en rejäl omgång, det kan jag lova! säger Ola.

 ?? BILD: JESSICA GOW/TT ?? Edward af Sillén har översatt föreställn­ingen till svenska och även regisserat: ”Den är opolitisk, vilket i dagens samhälle är en frisk fläkt. Att för en stund kunna strunta helt i politiken, strunta i nån slags samhällsko­mmentering. Man kan bara komma hit och ha riktigt, riktigt roligt.”
BILD: JESSICA GOW/TT Edward af Sillén har översatt föreställn­ingen till svenska och även regisserat: ”Den är opolitisk, vilket i dagens samhälle är en frisk fläkt. Att för en stund kunna strunta helt i politiken, strunta i nån slags samhällsko­mmentering. Man kan bara komma hit och ha riktigt, riktigt roligt.”
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden