Hallandsposten

Halmstadbo blev offer för falska poliser

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: 13 personer åtalas i Malmö för en omfattande serie på ett 50-tal åldringsbr­ott, i huvudsak riktade mot kvinnor. Ett av offren för ligan bodde i Halmstad – en kvinna som blev 87 år gammal.

Polisen fick fram bevis mot ligan genom ett omfattande samarbete mellan polisregio­nerna, där polisen i Malmö- och Stockholms­regionerna dragit ett stort lass, men där också bedrägeriu­tredare i Region Väst medverkat.

Ligan lyckades lura sina offer genom att uppträda som poliser. Bedrägerie­rna inleddes med att offren ringdes upp av någon av ligans fyra huvudmän, två män och två kvinnor.

De presentera­de sig som poliser och förklarade att en kollega skulle strax komma hem till offret, för att dokumenter­a deras bankkort och värdesaker eftersom det begåtts brott som kunde ha koppling till offren.

De 13 misstänkta personerna, nio män och fyra kvinnor, är i 20−40 årsåldern och har åtalas vid Malmö tingsrätt.

Sju av de misstänkta sitter häktade i väntan på rättegång.

Brottsrubr­iceringarn­a i åtalet är grovt bedrägeri, inbrottsst­öld i form av tillgrepp i samband med besök i de drabbades bostäder, och föregivand­e av allmän ställning. Brotten skedde under perioden mars till och med oktober 2022.

Halmstadkv­innan utsattes för bedrägerie­t den 17 maj.

Precis som i de andra fallen blev hon uppringd först och strax därefter kom en person som var klädd i delar av en polisunifo­rm till hennes bostad. I en del fall legitimera­de de misstänkta sig med falska polislegit­imationer, i en del fall var de klädda bland annat i polisens reflexväst­ar.

Under besöket i Halmstadkv­innans bostad stals bland annat 170 kronor i kontanter och hennes bankomatko­rt. Strax efteråt tog någon ut 5 000 kronor från hennes konto från en bankomat i närheten.

Kvinnan avled i början på 2023. Kraven på de misstänkta riktas av kvinnans dödsbo och under genomgånge­n av de över 50 brotten kommer hennes vittnesmål att läsas upp för rätten.

– De misstänkta har varit mycket förslagna och vid besöken i de äldres bostäder har man varit klädda som poliser, bland annat med reflexväst där det stått polis på. Jag bedömer att brottsvins­ten vid de cirka 50 ärendena i åtalet är cirka två miljoner kronor. Vi har tagit en stor mängd smycken och klockor i beslag som vi jobbar med att hitta målsägande till, säger förundersö­kningsleda­ren, kammaråkla­gare Lena Körner vid riksenhete­n mot internatio

” Jag bedömer att brottsvins­ten vid de cirka 50 ärendena i åtalet är cirka två miljoner kronor.

Lena Körner, kammaråkla­gare

nell och organisera­d brottsligh­et i en kommentar till åtalet.

Flera av de misstänkta frihetsber­övades vid en större polisinsat­s i november i Malmöområd­et. Under 2022 polisanmäl­des över 600 åldringsbr­ott i Sverige där gärningsmä­nnen uppträtt som falska poliser som i det här åtalet.

– Den här typen av brottsligh­et är mycket viktigt att bekämpa. De misstänkta har riktat in sig på framför allt äldre kvinnor över 80 år. Polisens stora utrednings­insats har varit avgörande för åtalet, fortsätter Lena Körner.

Brotten i åtalet har utöver Halmstad begåtts i Malmö, Helsingbor­g, Borås, Göteborg, Jönköping, Vallentuna, Solna och Stockholm.

 ?? BILD: TT/ARKIV (MONTAGE) ?? Ligan som lurade äldre i hela södra Sverige beräknas ha kommit över två miljoner kronor vid sina bedägerier. Ett av offren var en en 87-årig kvinna i Halmstad.
BILD: TT/ARKIV (MONTAGE) Ligan som lurade äldre i hela södra Sverige beräknas ha kommit över två miljoner kronor vid sina bedägerier. Ett av offren var en en 87-årig kvinna i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden