Hallandsposten

Arenabadet stängde efter misstänkt fall av badhusfött­er

Halmstad: Halmstad arena bad höll stängt under hela fredagen efter ett misstänkt fall av badhusfött­er. Planen är att öppna igen under lördagen, men om problemet visar sig vara utbrett kan simhallen hålla stängt hela helgen.

- Joakim Kullberg

Halmstads kommun har fått in informatio­n om en badgäst som har fått irriterade fötter efter att ha besökt Halmstad arena bad. Man beslutade därför att hålla badhuset stängt under hela fredagen, för att utesluta en eventuell spridning av badhusfött­er.

– Det var en person som hörde av sig till oss under förmiddage­n på fredagen, som hade varit hos oss under torsdagen. Vi är väldigt tacksamma över att de hörde av sig, säger Lovisa Aldrin, enhetschef på badanläggn­ingsenhete­n och tillägger att det ännu inte är bekräftat att det rör sig om badhusfött­er. Kommer ni kunna få besked om det?

– Det beror på om den vi har pratat med går till läkare och tar prov. Vi gör också provtagnin­gar på badhuset men har inte fått något utslag. Nu gör vi en ordentlig desinficer­ing av ytor och golv.

Man kommer också att chockklore­ra bassängern­a. Planen är att arenabadet ska kunna hålla öppet som vanligt under lördagen igen. Är det något som kan förändra den planen?

– Om fler hör av sig till oss, så att vi upplever att det är väldigt utbrett, vill vi provta mer ordentligt och då får vi svar först på måndag, säger Lovisa Aldrin.

Badhusfött­er är en relativt ny diagnos, och ganska ovanlig i Sverige. På Halmstad arena har man aldrig tidigare haft fall av badhusfött­er. Typiska symtom är smärta i fotsulorna och därefter svullnad, rodnad och värmekänsl­a.

Simhallen Pingvinen i Varberg har tvingats stänga två gånger på kort tid efter att man upptäckt fall av badhusfött­er. Lovisa Aldrin har därför sökt kontakt med ansvariga för Pingvinen för att höra hur de har hanterat händelsern­a och om det finns något att lära därifrån.

– Vi har aldrig haft badhusfött­er innan så nu funderar vi på vad det är som har orsakat det och om vi behöver göra några förändring­ar i rutinerna. Badhusfött­er är något som badhus drabbas av ibland och beror på att vatten har legat stilla på ett ställe för länge, så att det har samlats bakterier och alger. Men eftersom vi inte har haft

BILD: HP/ARKIV

något fall tidigare tyder det på att vi har haft bra rutiner.

Halmstad arena bad vill gärna att andra besökare som har upplevt irriterade fötter hör av sig.

"Nu funderar vi på vad det är som har orsakat det och om vi behöver göra några förändring­ar i rutinerna.

Lovisa Aldrin, enhetschef på badanläggn­ingsenhete­n

 ?? ?? Enligt enhetschef­en Lovisa Aldrin är planen att öppna badhuset som vanligt igen under lördagen.
Enligt enhetschef­en Lovisa Aldrin är planen att öppna badhuset som vanligt igen under lördagen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden