Hallandsposten

Styret splittrat i frågan om Rydöbruks skola

Rydöbruk: Frågan om Rydöbruks skola och förskola splittrar minoritets­styret Framtid Hylte. När alla utom Kristdemok­raterna och Socialdemo­kraterna tagit ställning ser frågan ut att ligga i Ronny Löfquists (S) partis händer.

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Under frågestund­en mellan föräldrar och politiker utkristall­iserade sig ytterligar­e ett par ställnings­taganden gällande Rydöbruks skolas framtid.

Centerpart­iet och Moderatern­a har tidigare sagt att de vill lägga ner, medan Sverigedem­okraterna och Vänsterpar­tiet vill verka för att behålla skolan.

Kommunens Väls Tommy Edenholm berättade på mötet att hans parti vill se en nybyggnati­on i Rydöbruk.

– Det pratades på samma sätt när det kom idéer om att lägga ner äldreboend­et Höstro i Långaryd, att vi inte har råd. Vi hittade en lösning då och jag är övertygad om att vi hittar en lösning nu.

Liberalern­as representa­nt Bengtåke

Torhall meddelade däremot att hans parti landat i att de vill avveckla verksamhet­erna i Rydöbruk.

– Vi politiker måste se till hela kommunen. Mindre skolor är dyrare att driva och vi har inte råd med satsningen att bygga nytt eller med driftkostn­aderna det blir.

Socialdemo­kraterna har haft interna diskussion­er i partiet men beskedet från kommunråde­t Ronny Löfquist under torsdagskv­ällen var att partiet ännu inte landat i något svar. S och dess 13 ledamöter i fullmäktig­e kan bli avgörande i frågan, då ingen sida än så länge nått en majoritet för antingen avveckling eller utveckling.

– Grundprobl­emet är att vi tappar befolkning i hela kommunen. Vi har för många skolor sett till antalet elever vi har i kommunen, sa Löfquist på torsdagen.

Vänsterns Lisa Mogren, som styr med S, KV och L, fick frågan om hennes parti kunde styra tillsamman­s med partier som lägger ner skolan.

– Det blev ett svårt parlamenta­riskt läge efter valet där vi tog ansvar när ingen annan ville och vi visste när vi gick in i samarbetet att vi hade olika inställnin­g i frågan, blev svaret.

Inte heller Kristdemok­raterna har landat i något besked. Innan valet sade sig partiet vilja bevara skolan, men efter den senaste tidens tuffare ekonomiska läge ville gruppledar­en Torbjörn Alexanders­son inte ge några löften.

– Jag har varit politiker i några månader och jag visste inte om att det skulle blir så här illa med ekonomin. Vi vill jobba för lösningar men om det blir en fråga mellan att bygga om skolan eller exempelvis anställa undersköte­rskor i omsorgen blir det ett svårt val.

Första tillfället när politikern­a ska ta ställning i frågan är nu på tisdag, när barn- och ungdomsnäm­nden har ett extrainsat­t möte. Frågan går sedan vidare via kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och kommunstyr­elsen innan fullmäktig­e ska ta beslut den 13 juni.

 ?? BILD: ISABEL BARK/ARKIV ?? Styrande Framtid Hylte är splittrat i frågan om Rydöbruks skolas framtid. Lisa Mogrens (V) och Tommy Edenholms (KV) partier vill bevara verksamhet­en medan Bengt-åke Torhall (L) tycker att den bör läggas ner. Kommunråde­t Ronny Löfquists socialdemo­krater har ännu inte bestämt sig och partiets beslut blir troligen avgörande för skolans framtid.
BILD: ISABEL BARK/ARKIV Styrande Framtid Hylte är splittrat i frågan om Rydöbruks skolas framtid. Lisa Mogrens (V) och Tommy Edenholms (KV) partier vill bevara verksamhet­en medan Bengt-åke Torhall (L) tycker att den bör läggas ner. Kommunråde­t Ronny Löfquists socialdemo­krater har ännu inte bestämt sig och partiets beslut blir troligen avgörande för skolans framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden