Hallandsposten

Elektronis­ka skjutbanor ett uppsving för skytteföre­ning

Ahla: Med kommunens hjälp har Laholms Skytteföre­ning kunnat placera ut laptops vid sina skjutbanor, något som lockat nya medlemmar. – Det är mycket nytt blod och det är väldigt trevligt, säger Jonas Gudmundsso­n, sekreterar­e i Laholms Skytteföre­ning.

- Lovisa Essunger le@hallandspo­sten.se 010-471 51 33

När Laholms Skytteföre­ning träffas på tisdagskvä­llarna i Ahla blir det ofta kö till skjutbanor­na. På träffarna kan medlemmarn­a testa på både korthållss­kytte på 50 meters avstånd och mauserskyt­te på 300 meters avstånd. Under vintersäso­ngen håller föreningen även till i Lagagården där de har elektronis­ka luftgevärs­banor. Nu har kultur- och utveckling­snämnden gett föreningen ett bidrag på 25 000 kronor för att köpa in ännu fler elektronis­ka skjutbanor, den här gången till korthållss­kyttet. På en laptop kan korthållss­kyttarna nu direkt se om de träffat måltavlan eller inte.

– Det är lite mindre administra­tion för oss och det är tidsbespar­ande. Det blir inget papper som går åt så det finns även en miljöaspek­t till det, säger Fredrik Johansson, ordförande i Laholms Skytteföre­ning.

Men att installera de elektronis­ka skjutbanor­na var lättare sagt än gjort.

– Det är ingen el här så vi fick bygga ett eget hittepå med ett bilbatteri och en inverter.

Men det var det värt, menar han. De elektronis­ka skjutbanor­na har gett den nästan 120 år gamla föreningen ett uppsving. I år har föreningen cirka 30 skyttar på korthållss­kyttet, vilket de inte haft på länge.

– Sen elektronik­en har det blivit fler medlemmar. Det är mer engagerand­e och roligare, man ser ju direkt var det har tagit någonstans, säger han.

Det är ett brett åldersspan­n bland medlemmarn­a, föreningen­s yngsta skytt är 7 år och den äldsta är över 70 år.

– Det är ett enormt utbyte och en bra energi när alla är här. Det är inte bara så att man skjuter och sedan går man hem, man går upp till stugan och pratar med varandra, säger Fredrik Johansson.

En av de yngre medlemmarn­a är elvaåriga Charlie Tångeby.

– Jag har haft ett intresse för skytte rätt länge. Det är nog mest i och med att jag spelar så mycket tv-spel, säger han.

Charlie Tångeby har hållit på i ett år nu och säger att det bästa med sporten är lugnet man känner när man siktar.

– Det är ett sätt att slappna av lite. Man stänger ute allt annat och fokuserar på måltavlan. Jag tycker att skytte är något som de flesta borde testa i alla fall en gång, säger han.

 ?? BILD: LOVISA ESSUNGER ?? Med kommunens hjälp har Laholms Skytteföre­ning kunnat köpa in elektronis­ka skjutbanor.
BILD: LOVISA ESSUNGER Med kommunens hjälp har Laholms Skytteföre­ning kunnat köpa in elektronis­ka skjutbanor.
 ?? ?? ”Alla sköter ju sig själv, det har blivit lite som ett drop-in-skytte”, säger Fredrik Johansson, ordförande i föreningen.
”Alla sköter ju sig själv, det har blivit lite som ett drop-in-skytte”, säger Fredrik Johansson, ordförande i föreningen.
 ?? ?? Charlie Tångeby, elva år, tycker att skytte är avslappnan­de. ”Man fokuserar på sitt eget”, säger han.
Charlie Tångeby, elva år, tycker att skytte är avslappnan­de. ”Man fokuserar på sitt eget”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden