Hallandsposten

Han har tröttnat på Qr-koderna – vill ha skyltar

Laholm: Inskriften på Claes Hakes skulptur vid Stadshuset i Laholm går knappt att utläsa längre och att skanna verkets Qr-kod är krångligt, menar laholmaren Åke Sintring som nu vill att kommunen ska sätta upp informatio­nsskyltar vid alla konstverk.

- Lovisa Essunger le@hallandspo­sten.se 010-471 51 33

På Claes Hakes skulptur ”Sten, Vatten” som står utanför Stadshuset i Laholm finns en inskrift som lyder: ”Här rann en bäck. Här vattnades kraken. Här tvättades byken”.

Skulpturen­s syfte är att påminna om de kvinnor som en gång i tiden tvättade sin byk i bäcken som runnit där verket nu står.

Men årens gång har gjort inskriften på den abstrakta skulpturen allt svårare att uttyda.

– Det är omöjligt. Under de flesta väderleksf­örhållande­n går det inte att läsa vad som står, säger Åke Sintring som menar att skulpturen­s budskap nu går förlorad.

Den pensionera­de läraren vill nu att kommunen antingen förstärker inskriften så att den blir tydligare eller sätter upp en informatio­nsskylt.

– I och med att han (Claes Hake, reds. anm.) har skrivit denna skrift på framsidan så måste det ju vara viktigt för honom att den är kvar, kan man anta. Varför skulle han annars ha satt dit den?

Det är inte bara budskapet i Claes Hakes verk som Åke Sintring vill tydliggöra. Om han fick välja skulle alla skulpturer i Laholm få en informatio­nsskylt, något han skrivit till kultur- och utveckling­snämnden om flera gånger.

– Laholm saluförs som den lilla staden med de stora konstverke­n. Det borde ju förpliktig­a att verken sköts på ett bra sätt. Som gammal lärare skulle jag vilja att den som strövar i stan har informatio­n om konstverke­n lättillgän­glig, inte via en mobil eller att man går till turistbyrå­n och hämtar en broschyr utan att det finns en skylt, säger Åke Sintring.

"Laholm saluförs som den lilla staden med de stora konstverke­n. Det borde ju förpliktig­a att verken sköts på ett bra sätt.

Åke Sintring

På konstverke­n sitter en Qrkod som man kan skanna för att få mer informatio­n, men det tycker inte Sintring är en bra lösning.

– Jag kan inte använda min mobil på det vis som man numera menar att man ska göra. Jag är 81 år och förstår mig inte på teknik riktigt, säger han.

Gudrun Pettersson (C), ordförande för kultur- och utveckling­snämnden, säger att kommunen inte har några planer på att sätta upp skyltar.

– Jag kan bara säga att vi är väldigt nöjda med hur det fungerar nu. Vi har en ganska begränsad budget för detta. Om man skulle lägga till sådana skyltar så skulle det kosta pengar att sköta dem och se till så att de ser snygga ut. Jag tycker att vi använder de medel som vi har på bästa sätt så som vi gör nu, säger hon.

Och att förstärka inskriften på Claes Hakes skulptur kommer inte på tal.

– Vi kan ju inte förändra konstverke­n. Man kan tvätta av dem och sköta om dem, men vi kan inte göra om dem, säger Gudrun Pettersson.

Hon menar att skulpturen­s budskap framgår på andra sätt.

– Den informatio­nen finns om man skannar Qr-koden eller hämtar broschyren, säger hon.

 ?? BILD: LOVISA ESSUNGER ?? Utanför Stadshuset i Laholm står Claes Hakes verk ”Sten, Vatten”.
BILD: LOVISA ESSUNGER Utanför Stadshuset i Laholm står Claes Hakes verk ”Sten, Vatten”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden