Hallandsposten

Sis-chef om rymningarn­a: Vi ringde visst polisen

- Alice Nordevik Jens Bornemann TT

Sis-hemmet Nereby har kritiserat­s för att de inte ringde polisen direkt när två pojkar rymde – utan i stället faxade. Men de ringde visst polisen, uppgav institutio­nschefen Catharina Högberg på fredagen. – Jag har inte haft alla uppgifter från början, säger hon.

I måndags rymde två pojkar, misstänkta för skjutninga­r i Stockholm, från Sis-hemmet Nerebys avdelning i Bergsjön i Göteborg.

Det har tidigare rapportera­ts att det dröjde en halvtimme innan polisen informerad­es om rymningen, som skedde vid 14.30 på eftermidda­gen. Detta eftersom en begäran om handräckni­ng faxades från Sis-boendet till polisen.

Catharina Högberg, institutio­nschef på Nereby, har tidigare uppgett för bland annat P4 Göteborg att boendet inte har som rutin att ringa in larmet till polisen innan man faxar.

Under fredagen ändrade hon sig dock, och säger till TT att sådana rutiner visst finns.

– Jag ser i vår checklista att vi ska kontakta polisen i det fall det är akut, alltså då ringa först. Jag har undersökt det med min säkerhetsa­nsvariga och det gjorde han, säger hon.

– Jag har inte haft alla uppgifter från början när jag har fått frågor från pressen, men nu förstår jag att det som har skett är att man vid avvikninge­n först har kontaktat den lokala polisen, som har hänvisat till 112.

Från 112 har man fått svaret att en bil inte kunde skickas ut, men polisen har fått rymlingarn­as signalemen­t. Först därefter har dokumenten faxats in, enligt Catharina Högberg.

När ringde ni de här samtalen?

– Jag kan inte säga några tider, det pågår en internutre­dning där vi kommer att få alla detaljerna. Men det som framkommit är att direkt vid avvikninge­n så kontaktade­s polisen, innan vi faxade, säger hon.

Ser du det som problemati­skt att du som ansvarig chef inte kände till boendets säkerhetsr­utiner?

– Vi har rätt många rutiner och checklisto­r både i myndighete­n och lokalt, och jag har varit här i tre månader. Så nej jag känner inte till alla våra rutiner, checklisto­r och lathundar, det gör jag inte, säger Catharina Högberg.

Den interna utredninge­n, som görs av Sis nationella säkerhetsa­vdelning, ska vara klar i juni.

Martina Saghamre, biträdande sektionsch­ef på polisens ledningsce­ntral i region Väst, bekräftar att Sis-boendet larmade till dem via telefon innan de faxade.

Hur lång tid som förflöt mellan rymningen och att polisen informerad­es vill hon dock inte uppge.

– Det kan underlätta för efterlysta att hålla sig undan om vi går in och pratar detaljer i ärendet. Det kan spela roll i en framtida rymning, så jag är försiktig med det, säger hon och tillägger:

– Men generellt så försvårar det vårt arbete ju längre tiden går, och vi hamnar naturligtv­is på efterkälke­n om vi får till oss det i efterhand.

Hur det kommer sig att en polispatru­ll inte skickades ut direkt när boendet ringde 112 är svårt att svara på, säger Martina Saghamre.

– Det görs alltid en bedömning från fall till fall.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden