Hallandsposten

Högutbilda­de ska lockas till Sverige

Migrations­verket ska inrätta nya enheter med fokus på att rekrytera högkvalifi­cerad arbetskraf­t till Sverige. – Det ska vara enkelt att ansöka om arbetstill­stånd, säger migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff.

-

Migrations­verket har i uppdrag att främja högkvalifi­cerad arbetskraf­tsinvandri­ng till Sverige.

– Vi vill att Sveriges ska vara konkurrens­kraftigt, säger migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M) och tillägger:

– Det måste därför vara enkelt att ansöka om arbetstill­stånd och det ska gå snabbt att få besked.

Migrations­verket har därför fattat beslut om en ny organisati­on för internatio­nell rekryterin­g, meddelar ministern.

– Vi kommer inrätta nya enheter, säger Migrations­verkets generaldir­ektör Mikael Ribbenvik.

Det här är viktigt för företag som expanderar snabbt, fortsätter Ribbenvik.

– Vi kommer vara inriktade på företagens behov.

Målet är att arbetsgiva­re som ska anställa högkvalifi­cerad arbetskraf­t, och där ansökan är komplett, får ett besked inom 30 dagar.

Det nuvarande certifieri­ngssysteme­t för handläggni­ng av arbetstill­stånd är på väg att implodera, enligt generaldir­ektören.

– Vissa företag med återkomman­de arbetskraf­t från tredjeland kan certifiera sig och gå igenom processen snabbare.

Systemet, med kortare handläggni­ngstid, var från början menat för ett fåtal företag med stora rekryterin­gsbehov. I starten var 20 företag certifiera­de – nu är man uppe i över 600.

– Ett sådant här snabbspår, som håller på att förvandlas till det enda spåret, håller inte i framtiden, säger Ribbenvik.

Myndighete­n ska återrappor­tera till regeringen i september och enligt Ribbenvik är det troligt att den nya modellen är startklar i slutet av året.

” Vi kommer vara inriktade på företagens behov

Mikael Ribbenvik Generaldir­ektör Migrations­verket

 ?? BILD: LARS SCHRÖDER ?? Migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M) och Mikael Ribbenvik, generaldir­ektör för Migrations­verket.
BILD: LARS SCHRÖDER Migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M) och Mikael Ribbenvik, generaldir­ektör för Migrations­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden