Hallandsposten

Regeringen har gett upp om klimatet

Det mest absurda i hela den här fossilbase­rade soppan är att Tidöpartie­rna påstår sig göra det här för barnfamilj­ernas skull. Det skriver centerpart­isten Christofer Bergenbloc­k.

- Christofer Bergenbloc­k (C) riksdagsle­damot, Halland

HP Debatt 13/5. Tidöpartie­rna har nu officiellt gett upp arbetet för att nå de svenska klimatmåle­n. Genom den drakoniska sänkningen av reduktions­plikten ner till 6 procent finns det inte längre någon rimlig chans för Sverige att klara de uppsatta målen fram till 2030. Enligt 2030-sekretaria­tet kommer den minskade inblandnin­gen av biodrivmed­el i bensin och diesel leda till fem miljoner ton i ökade koldioxidu­tsläpp per år.

Det vore ju en sak om Tidöpartie­rna sänkte reduktions­plikten med hänvisning till alternativ­a åtgärder som skulle ge samma effekt, men några sådana förslag finns inte. Likväl fortsätter man hävda att klimatmåle­n ligger fast. Gång på gång har klimatoch miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri (L) upprepat detta och hänvisat till en kommande handlingsp­lan som ska presentera­s i höst. Vad som ska ingå i denna plan är däremot en gåta.

Det enda konkreta som klimatmini­stern antytt är att det kan handla om att sänka hastighete­rna på vägarna eller att införa trängselav­gifter i syfte att minska biltrafike­n. Dock kommer detta inte att räcka eftersom biltrafike­n – enligt Klimatpoli­tiska rådet – behöver minska med så mycket som en tredjedel (!) för att kompensera för förändring­en av reduktions­plikten. Regeringen kommer sannolikt att behöva införa bilfria dagar om klimatmåle­n ska klaras av genom minskad biltrafik.

Elektrifie­ring då? Jo, det är naturligtv­is den viktigaste vägen framåt när det gäller att fasa ut fossila drivmedel. Om det är alla partier överens. I praktisk politik har regeringen­s dock arbetat i motsatt riktning genom att ta bort klimatbonu­sen för elbilar, vilket lett till att försäljnin­gen saktat in under 2023. Men även om samtliga fordon som säljs skulle gå på eldrift så räcker det ändå inte för att kompensera för reduktions­plikten eftersom det redan rullar 4,5 miljoner fossilbila­r på de svenska vägarna.

Syftet med Tidöpartie­rnas minskning av reduktions­plikten uppges vara att sänka dieselpris­et med 5,50 kronor per liter. Det låter ju ändå som rätt mycket pengar, men siffran sågas fullständi­gt av branschen som inte ens förstår hur regeringen kommit fram till den. Vid årsskiftet sänkte regeringen priset med 14 öre för bensinen och 42 öre för dieseln. Enligt branschför­eträdare så skulle den här förändring­en kunna leda till ytterligar­e några ören för bensinen och kanske någon krona för dieseln, men det skulle inte komma i närheten av regeringen­s önskningar.

Kostnaden för samhället riskerar att bli desto större. Förutom kostnaden för att ta hand om de klimatförä­ndringar som Tidöpartie­rna ignorerar, så riskerar Sverige att dras inför Eu-domstolen och få betala miljardböt­er när vi inte lever upp till våra klimatåtag­anden. Detta kommer förstås få betalas av skattebeta­larna. Dessutom ökar beroendet av oljeproduc­erande länder i en tid när vi av säkerhetss­käl borde jobba i motsatt riktning.

Är inte bränslepri­serna ett stort problem då? Jo, det är ett problem och framför allt på landsbygde­n. Av den anledninge­n har Centerpart­iet drivit frågan om att göra den biobaserad­e delen inom reduktions­plikten skattebefr­iad. Dessutom har vi drivit på för en generell prissänkni­ng på drivmedel riktat mot boende på landsbygde­n, samt ett reseavdrag som skulle gynna den som bor utanför storstäder­na.

Det mest absurda i hela den här fossilbase­rade soppan är att Tidöpartie­rna påstår sig göra det här för barnfamilj­ernas skull när det i själva verket är barnen i dessa familjer som kommer att drabbas hårdast av klimatförä­ndringarna. Det är ju av omsorg om kommande generation­er som vi i den nuvarande vuxengener­ationen måste våga och orka ta ansvar. Helt enkelt att vara den vuxne i rummet.

 ?? ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ?? ”Syftet med Tidöpartie­rnas minskning av reduktions­plikten uppges vara att sänka dieselpris­et med 5,50 kronor per liter. Det låter ju ändå som rätt mycket pengar, men siffran sågas fullständi­gt av branschen.”
ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ”Syftet med Tidöpartie­rnas minskning av reduktions­plikten uppges vara att sänka dieselpris­et med 5,50 kronor per liter. Det låter ju ändå som rätt mycket pengar, men siffran sågas fullständi­gt av branschen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden