Hallandsposten

Dumhet eller cynism bakom regeringen­s politik?

- Göran Lund

Politik. Med berått mod bedriver Ulf Kristersso­ns Sd-marinerade marionettr­egering en klimatpoli­tik som innebär att Sveriges utsläpp av växthusgas­er kommer att öka med cirka 10 procent, och som medför att riksdagens fastställd­a utsläppsmå­l med största sannolikhe­t inte kommer att nås.

”Vi gör det för barnfamilj­ernas skull”, var Tidöpartie­rnas motivering i SVT:S partiledar­debatt den 7 maj, när reduktions­plikten för biodrivmed­el sänks till lägsta möjliga nivå. Handlar det om dumhet eller cynism? Det är ju just barnens framtid som hotas när klimatkris­en slår till med full kraft. Då påstår Ulf Kristersso­n att det är för barnens skull man sänker drivmedels­priset, trots att han vet att höga drivmedels­priser är nödvändiga incitament för klimatomst­ällningen. Därtill är det oerhört ansvarslös­t att inte kompensera för den sänkta reduktions­pliktens ökade utsläpp, med åtgärder för minskade utsläpp inom andra områden, vilket också möter skarp kritik från bland annat Klimatpoli­tiska rådet.

Bara ett par dagar efter att barnen skulle värnas med sänkta dieselpris­er, tillkännag­er regeringen att man avser att låta Försvarsma­kten i mindre omfattning behöva ta klimat- och miljöhänsy­n. Motivering­en är det spända säkerhetsl­äget och att freden inte får äventyras av klimat- och miljökrav, bland annat i samband med övningar. Detta trots att det inte kunnat undgå Ulf Kristersso­n att en samlad expertis av freds- och konfliktfo­rskare under lång tid påtalat att klimatförä­ndringarna kommer att vara den enskilt största orsaken till framtida konflikter och oroshärdar, när människor tvingas till flykt och söka nya bosättning­ar. Då pausas miljö-och klimatkrav med motivering­en: För fredens skull!

Dumhet eller cynism? Dessvärre kan det vara både och.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Liberalern­as partiledar­e Johan Pehrson, socialmini­ster Jacob Forssmed (KD) och statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) redo i studion inför partiledar­debatten i Agenda i SVT.
BILD: PONTUS LUNDAHL Liberalern­as partiledar­e Johan Pehrson, socialmini­ster Jacob Forssmed (KD) och statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) redo i studion inför partiledar­debatten i Agenda i SVT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden