Hallandsposten

Manifestat­ion för fred och mot medlemskap i Nato

- Nätverket Nej till svensk Natoanslut­ning Susanne Gerstenber­g

Nato. Nätverket Nej till svensk Natoanslut­ning manifester­ar riksomfatt­ande den 13 maj på många orter i Sverige för fred och mot medlemskap i Nato. Nätverket består av en rad organisati­oner och individer som samlats under parollerna:

Ja till svensk alliansfri­het – Dra tillbaka ansökan om svenskt Natomedlem­skap.

Inga kärnvapen eller Natobaser på svensk mark – Gör inte Sverige till en måltavla.

Inga svenska soldater till Natos krig.

Skriv under FN:S förbud mot kärnvapen – Nej till kärnvapen.

Vi kräver global nedrustnin­g – Ja till fred.

Medlemskap i Nato minskar säkerheten och ökar risken för storkrig mellan stormakter­na. Som Natomedlem blir Sverige både en måltavla och ett uppmarscho­mråde när motsättnin­garna mellan stormakter­na skärps. Sveriges ansökan om medlemskap lämnar öppet för utländska baser och kärnvapen på svensk mark. Något undantag finns inte i vår ansökan om medlemskap. Tvärtom ansöker Sverige om medlemskap utan restriktio­ner.

Natos doktrin bygger på kärnvapen och konvention­ella vapen.

Den stora krigsövnin­gen Aurora 23 – med alla vapenslag och även civilsamhä­llet – avslutas den 11 maj. Nätverket manifester­ar den 13 maj sitt motstånd mot Nato och samtidiga krav att

Sverige underteckn­ar FN:S kärnvapenf­örbud, antaget 2021, nu ratificera­t av 68 stater.

När stormakter­na som har kärnvapen utser varandra till fiender lever vi farligt. Dagens situation är inte som under andra världskrig­et innan kärnvapnen utvecklats. Vapnen moderniser­as, och tröskeln till kärnvapenk­rig har sänkts år för år. En felkalkyl eller misstag kan utlösa ett krig som hotar vår civilisati­on.

Konflikter måste hanteras med fredliga medel. Att ta hänsyn till säkerhet är nödvändigt för vår överlevnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden