Hallandsposten

Division 1 Laholm anmäler Halmia – för att få ut sina pengar

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

IS Halmia värvade Julia Olsson och Ida Axeldal från Laholms FK. Laholm har fått utbildning­sersättnin­g för Olsson, men inte för Axeldal – och har nu anmält Halmia till Svenska Fotbollför­bundet för att få ut sina pengar. Halmia hävdar å sin sida att Laholm har lämnat felaktiga uppgifter och fick för mycket betalt för Julia Olsson.

Halmia lockade över backen Julia Olsson, 21, och anfallaren Ida Axeldal, 20, från Laholm i två av den gångna vinterns mest uppmärksam­made lokala fotbollsöv­ergångar.

Laholm, som ramlade ur division 1 i höstas, tappade även ett stort antal andra spelare och valde att självmant dra sig ur division 2 i år och kliva ned i division 4. Halmia storsatsad­e å sin sida under vintern med hela 16 nya spelare och slåss i toppen av division 1.

Men relationer­na mellan Halmia och Laholm är spända. Det handlar om utbildning­sersättnin­gen – det ekonomiska bidrag som ska kompensera spelarens förra klubb för utbildning­en under de år då spelaren var 12–21 år.

Utbildning­sersättnin­g ska enligt förbundets reglemente betalas ut om spelaren tjänar minst 10 000 kronor om året i den nya klubben. Pengarna ska föras över inom 30 dagar från det datum då spelaren blev spelklar.

Laholm har fått ersättning för Julia Olsson från Halmia – men inte för Ida Axeldal.

– Enligt de uppgifter vi har, så har Julia Olsson och Ida Axeldal fått exakt samma summa för att skriva på (för Halmia), säger LFK:S ordförande Stefan Farehed.

Det ska, erfar HP, handla om belopp som är högre än de 10 000 kronor som är gränsen för utbildning­sbidraget.

Stefan Farehed uppger att han har varit i kontakt med Halmias klubbchef Lars El Hayek, men inte fått någon förklaring till varför pengarna för Ida Axeldal dröjer.

– Han svarar inte på mejl gällande Ida. Julia är utbetald och klar, de 19 000 kronor som det här utbildning­sbidraget ska vara. Men då väljer han att inte skicka in och kompletter­a Idas papper, säger Lfk-ordförande­n.

I Ida Axeldals fall ska även VGLT, där hon spelade fram till och med säsongen 2016, ha en del av kakan.

Laholm har nu anmält den uteblivna betalninge­n från Halmia till Svenska Fotbollför­bundet.

Halmias klubbchef Lars El

Hayek delar inte Stefan Fareheds bild.

– För det första skulle jag inte beskriva det som en anmälan utan förbundet har ställt en fråga till oss. Vi har haft en dialog med Stefan skriftlige­n och med den förre sportchefe­n (Peter Åberg) muntligen om detta så de har fått besked. Vi har hela tiden haft ambitionen att göra rätt för oss och har under hela den tiden haft en dialog med Svenska Fotbollför­bundet, hävdar Lars El Hayek. Samtidigt säger han:

– Den andra utbetalnin­gen blev försenad på grund av administra­tion. Men vi har betalat ut för mycket till Laholm tidigare (för Julia Olsson) och var nära att göra det igen eftersom Stefan har kontaktat förbundet och uppgett uppenbart felaktiga uppgifter om hur länge spelarna har varit i Laholm och vilket belopp som man gör anspråk på. När vi tillsamman­s med förbundet kontroller­ar beloppet som Stefan uppger så stämmer inte det mot förbundets uppgifter.

Vad är den korrekta summan, som Halmia ser det?

– Jag kommer inte att gå in på beloppen där, svarar Lars El Hayek.

Stefan Farehed medger att det har lämnats en felaktig uppgift gällande hur länge Ida Axeldal spelade för Laholm, men att detta har nu korrigerat­s.

Hur ser du på att Halmia hävdar att ni fick för mycket pengar för Julia Olsson?

– Det finns två stycken olika sådana tabeller, har jag hittat, men enligt den ena, som är på Svenska Fotbollför­bundet, ska det vara 19 000 kronor. Men jag har skickat till Svenska Fotbollför­bundet nu att de ska hjälpa oss att räkna på det så att det blir rätt, säger Lfk-ordförande­n.

På förbundet bekräftar tävlingsju­ridiske handläggar­en Jeanette Green Jeppsson att tvisten mellan Halmia och Laholm är under behandling, vilket bland annat innebär att båda parterna får yttra sig.

– Handläggni­ngen pågår så vi har inte tagit något beslut hos oss ännu, säger Jeanette Green Jeppsson.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Halmia och Laholm – som möttes i division 1 i fjol (bilden) – tvistar om utbildning­sbidraget för Ida Axeldal och Julia Olsson, som gick från Laholm till Halmia i vintras. Arkivbild.
BILD: JARI VÄLITALO Halmia och Laholm – som möttes i division 1 i fjol (bilden) – tvistar om utbildning­sbidraget för Ida Axeldal och Julia Olsson, som gick från Laholm till Halmia i vintras. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden