Hallandsposten

Stenson lämnar Europatour­en

Henrik Stenson är en av många Liv-spelare som bötfälls av Europatour­en – och nu säger svensken upp sitt medlemskap. – Det är ledsamt att det har blivit så här, säger den 47-årige stjärnan till Golf Digest.

- Carl Göransson TT

Efter att Europatour­en, som numera heter DP World Tour, nyligen vunnit mot Liv-touren i skiljedoms­tol var skilsmässa­n mest en tidsfråga.

Henrik Stenson är en av 26 spelare som bötfälls för att utan tillstånd ha spelat på Liv-touren sedan i fjol. I en intervju med Golf Digest berättar Stenson nu att han säger upp medlemskap­et på touren där han en gång slog igenom och tjänade merparten av sitt levebröd.

– Det är ledsamt att det har blivit så här. Men det är vad det är och det var verkligen inte oväntat. De gav mig inget annat val så jag har sagt upp medlemskap­et. That's it, säger han.

– Jag är tacksam för vad touren har gjort för mig genom åren. Men de har valt hur de vill se på framtiden. Och vi har uppenbarli­gen gjort samma sak. Tyvärr går de synsätten inte att förena just nu.

Redan i förra veckan var det flera stjärnspel­are som sade upp sina medlemskap, bland andra Lee Westwood, Ian Poulter och Sergio García. Stenson lämnar nu efter att ha spelat in runt 300 miljoner kronor under sina år på Europatour­en. En liten del av det måste han nu betala tillbaka i form av böter.

Till Golf Digest säger Stenson att han inte har räknat ihop hur mycket böter han får, men att det handlar om mellan 50 000 till 75 000 pund (cirka 650 000 till 950 000 kronor) per Liv-tävling han har spelat. Stenson spelade fem tävlingar i fjol och har spelat ytterligar­e fem i år.

Henrik Stenson var utsedd till Europas Ryder Cup-kapten innan han förra sommaren valde att skriva på för Liv-touren. Kort därefter fick han lämna kaptensupp­draget inför lagmatchen mot USA som avgörs i Rom i höst.

Nu säger den blågule Florida-bon att han inte vill vädra sina åsikter om den såriga konflikten mellan LIV och Europatour­en.

– Det skulle bara göra situatione­n ännu mer infekterad än den redan är. Som det blev när jag lämnade som Ryder Cup-kapten. Jag har min syn på många saker som har hänt. Men av respekt för många människor och vad de gör – även de jag inte helt respektera­r – finns det ingen poäng med att gräva djupare. Det är mindre än ett halvår till Ryder Cup så det är bäst att jag inte säger mer än att jag har sagt upp medlemskap­et,

ARKIVBILD: KAMRAN JEBREILI

säger han till Golf Digest.

Majortävli­ngarna är självständ­iga och Stenson kommer trots det uppsagda medlemskap­et kunna spela British Open på Royal Liverpool i sommar, dit han är kvalificer­ad tack vare att han vann tävlingen 2016.

 ?? ?? Henrik Stenson har gjort sitt på Europatour­en.
Henrik Stenson har gjort sitt på Europatour­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden