Hallandsposten

Löparna i ”Varvet” serveras dryck i algbollar

Vätskefyll­da bollar med tunt skal av alger och sjögräs kan ersätta pappersmug­gar vid vätskestat­ioner i motionslop­p. Bollarna testas nu i Göteborgsv­arvet. – Skalet smälter snabbt i munnen, säger Linn Färjhage, hållbarhet­sansvarig för loppet.

- Micke Larsson TT

När Göteborgsv­arvet haft riktigt många deltagare har antalet pappersmug­gar som använts närmat sig en miljon.

– Vi har tio vätskestat­ioner. Och många löpare tar två muggar, en för att dricka och en för att skvätta vatten över sig, säger Linn Färjhage.

Ungefär likadant ser det ut i massor av motionstäv­lingar världen runt – i löpning, cykel, skidåkning med mera. Muggar sprids längs vägen och måste samlas in eller sopas upp. Det är inte alla som hamnar i någon återvinnin­g.

Ett brittiskt initiativ med mjuka bollar kan ändra på detta. Bollarna består av ett tunt skal, liknande plastfilm, som fyllts med någon vätska. Skalet är mjukt och rörligt, och löses upp i kontakt med saliv.

– Man kan välja om man vill svälja det eller bara spotta det åt sidan, säger Linn Färjhage.

Algskalet bryts ner på några veckor, när man tagit upp bollarna ur vätskan de förvaras i. De betraktas som en färskvara, med 21 dagars hållbarhet.

Samma teknik kan användas för små portionsfö­rpackninga­r av till exempel ketchup eller senap, enligt Färjhage.

Bollarna har tidigare testats i bland annat London Marathon. Nu har turen kommit till halvmaran Göteborgsv­arvet.

25 000 bollar, innehållan­de sportdryck, ska delas ut till löparna. De ska finnas dels vid den sista vätskestat­ionen före målet, dels efter målgång.

En annan nyhet för året i Göteborgsv­arvet är att loppet blivit helt vegetarisk­t. Varken kött eller fisk kommer att serveras inom arenaområd­et. Det blev känt redan i höstas.

– Vi har överlag fått mest positiva reaktioner på det, säger Linn Färjhage.

Samtidigt fortsätter arrangörer­na att kartlägga evenemange­ts miljöpåver­kan.

Då faller blicken på medaljen av blandade metaller, som alla som fullföljer loppets 21 kilometer får.

– Vi vet att den är viktig för många löpare. Men det finns också en generation som kanske tycker att det vore trevligare med en digital, virtuell medalj som man kan dela med sig av i sociala medier, säger Linn Färjhage.

– Om vi ska göra något, blir det viktigt att göra det tillsamman­s med löparna, tillägger hon.

 ?? BILD: ADAM IHSE ?? Mjuka algbollar fyllda med sportdryck visas upp av Linn Färjhage, hållbarhet­sansvarig på Göteborgsv­arvet. Bollarna är snällare mot miljön än motionslop­pens klassiska pappersmug­gar.
BILD: ADAM IHSE Mjuka algbollar fyllda med sportdryck visas upp av Linn Färjhage, hållbarhet­sansvarig på Göteborgsv­arvet. Bollarna är snällare mot miljön än motionslop­pens klassiska pappersmug­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden