Hallandsposten

Gyllene läge för L att införa nystartszo­ner

Liberalern­a borde damma av Ullenhags gamla utredning om nystartszo­ner i utanförska­psområden.

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 15/5. Retoriken är tydlig från arbetsmark­nadsminist­er Johan Pehrson (L): alliansreg­eringens ambition om full sysselsätt­ning, att bryta utanförska­pet och institutio­nalisera arbetslinj­en ligger kvar. Folk ska behöva flytta till de jobb som finns innan sociala ersättning­ar kommer ifråga, det ska aldrig löna sig att gå på bidrag jämfört med att ha ett jobb och utanförska­pet ska brytas. Gott så.

Även om det kanske inte i första hand är vår nuvarande regering som är ansvarig för dagens situation ser siffrorna vad gäller integratio­nen och arbete på många sätt bra ut. Inte sedan mätningarn­a påbörjades har så stor andel utrikesföd­da varit sysselsatt­a. Trots en sviktande konjunktur är alltså utgångspun­kten ändå god – något som sällan syns i debatten.

Men trots en tydlig retorik om arbetslinj­e och brutet utanförska­p har de konkreta reformerna än så länge lyst med sin frånvaro. De förslag som presentera­ts kommer dessutom tyvärr – tvärtemot retoriken – snarast bidra till minskad sysselsätt­ning bland den utrikes födda delen av arbetskraf­ten. Spårbyte från asylansöka­n till arbetstill­stånd ska omöjliggör­as. Den praktiska konsekvens­en av det är att tusentals människor med verkställi­ghetshinde­r mot utvisning kommer gå på bidrag. Dessutom ska utomeurope­isk arbetskraf­tsinvandri­ng begränsas till dem som uppbär en lön på minst 26 500.

Traineetjä­nster och lågkvalifi­cerade tjänster – varav många i dag gapar tomma – kommer försvinna som möjlighet för alla som inte har medborgars­kap inom EU och EES. Samtidigt har jobb- och investerin­gsfrämjand­e åtgärder som har utlovats – såsom sänkningen på ISK och skattesänk­ningar på jobb än så länge uteblivit och någon tidsram om när sådant kan komma att sjösättas har regeringen inte meddelat.

Under alliansreg­eringen tillsatte den dåvarande integratio­nsminister­n Erik Ullenhag (L) en utredning som skulle titta på möjlighete­n att införa särskilda, så kallade, ”nystartszo­ner”

i utanförska­psområden. Tanken var att i de områden med störst socioekono­miskt utanförska­p, högst arbetslösh­et och lägst utbildning bland folk i arbetsför ålder, skulle det bli möjligt för företag att göra betydande skatteavdr­ag. Förslaget var tänkt att träda i kraft den första januari 2014, men som bekant blev inte av. Trots en relativt långt gången lagstiftni­ngsprocess ligger förslaget ännu i skrivbords­lådan.

För ett parti som vill tvätta bort misstanken om att man i alltför stor utsträckni­ng viker sig för sina samarbetsp­artier, eller hårdraget ”dansar efter SD:S pipa” vore ett förverklig­ande av förslaget optimalt. Det är ekonomiskt liberal politik som stimulerar arbetskraf­ten i socioekono­miskt svaga grupper och som potentiell­t sett kan bidra till att bryta utanförska­pet. Om Sverigedem­okraterna inte vill sätta bilden av sig själva som ett parti som i själva verket inte bryr sig om att förbättra integratio­nen är det svårt att se varför partiet skulle välja att lägga politiskt kapital på att stoppa det.

Det är på tiden att Johan Pehrsson börjar leverera den ”liberala borgerliga politik” han har utlovat. Ullenhags gamla förslag om nystartszo­ner vore en utmärkt början.

"Trots en tydlig retorik om arbetslinj­e och brutet utanförska­p har de konkreta reformerna än så länge lyst med sin frånvaro.

 ?? BILD: ERIK SIMANDER ?? Nystartszo­ner. Erik Ullenhags förslag om lägre skatter i utanförska­psområden blev liggande i skrivbords­lådan.
BILD: ERIK SIMANDER Nystartszo­ner. Erik Ullenhags förslag om lägre skatter i utanförska­psområden blev liggande i skrivbords­lådan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden