Hallandsposten

Hund instängd i trång bur utan vatten

Laholm: Hunden levde ett fängelseli­knande liv, ofta bunden inomhus eller instängd i en minimal bur och aldrig rastad. Länsstyrel­sen kräver omedelbar bättring av ägaren, en kvinna i 75-årsåldern i Laholms kommun.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Kvinnan hävdar att hon uppfostrat den aktuella hundrasen i över 50 år. Underförst­ått borde hon veta bäst själv hur man ska göra.

Men lång erfarenhet räcker inte, fastslår länsstyrel­sen, om man som kvinnan ”hittills visat på okunskap och inte tillräckli­ga färdighete­r” för att tillgodose hundens behov.

Två klagomål föranledde ett besök från länsstyrel­sen i början av april. Där konstatera­de djurskydds­handläggar­na flera brister.

Hunden var uppbunden i koppel inomhus i en trasig soffa. Där brukar hunden bindas när kvinnan får besök eller förbereder frukost, uppgav hon.

Utomhus binds hunden upp i lina. Ägaren kan inte själv gå promenader med hunden och inhägnaden är trasig.

” Kvinnan hade också för vana att stänga in hunden i en box eller transportb­ur.

Kvinnan hade också för vana att stänga in hunden i en box eller transportb­ur. Den uppmättes till strax under en kvadratmet­er. Länsstyrel­sen upplyste henne om att det är förbjudet att hålla hunden i ett så litet utrymme.

Besöket har efteråt följts upp av ett skarpt formulerat föreläggan­de. Kvinnan måste rätta till olika brister som listats i tio punkter. Dit hör också vatten och stimulans.

Under besöket drack hunden en och en halv skål vatten – enligt kontrollan­terna ett tydligt tecken på att den var törstig. Hunden hade inte tillgång till vatten när de kom.

Hunden måste också rastas utomhus varje dag, och tas till veterinäre­n för att få en svullen rodnad i huden undersökt.

Enligt ägaren har hunden nu tillgång till vatten, går lös i villan men kopplas vid besök och har hela hundrummet för sig själv.

 ?? BILD: AP/TT/ARKIV ?? Hunden och buren på bilden har inget med artikeln att göra.
BILD: AP/TT/ARKIV Hunden och buren på bilden har inget med artikeln att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden