Hallandsposten

Omstridda maskinhall­en får hysa lastbilar

Snapparp: De klagande grannarna hade ingen framgång i rätten. Nu finns domstolsbe­slut på att åkaren Olle Johnsson får ställa in sina lastbilar i den omtalade maskinhall­en.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Fastighete­n i Snapparp har varit föremål för åtskilliga artiklar i HP. Där bor åkaren Olle Johnsson och Marie Axtelius, regionchef för organisati­onen Företagarn­a.

Samboparet står också bakom åkeriet Laholms Biltranspo­rt och bolaget Aversi Holding, som byggde den omdebatter­ade maskinhall­en 2018.

Parets grannar har under åren protestera­t högljutt. Såväl mot att byggnaden alls fick uppföras, men också mot att en lastbilsve­rksamhet får etableras bland naturreser­vaten nära Lagans mynning.

Länge fick maskinhall­en enbart användas för jordbruksv­erksamhet, inte för att ställa in lastbilar. Det hände ändå vid flera tillfällen. Bland annat när åkeriet spelade in en reklamfilm 2021.

I fjol ansökte Olle Johnsson och Aversi om ändrad användning av fastighete­n. Tillstånds­ansökan gällde ”parkering samt garage för tunga fordon”, och Laholms samhällsby­ggnadsnämn­d sade ja. Därmed blev det tillåtet med lastbilar i maskinhall­en.

Tre grannpar överklagad­e saken till mark- och miljödomst­olen, men förgäves. I en dom som avkunnades i måndags avslås deras överklagan­de.

Ett av grannarnas argument gällde att tunga lastbilar skulle köras på den väg som ingår i cykelleden Kattegattl­eden. På den punkten skriver domstolen: ”Även om vägen är smal, torde enstaka fordonsrör­elser med lastbilar/långtradar­e inte utgöra en så omfattande avvikelse från vad som kan förväntas på en bilväg att det föreligger skäl att upphäva bygglovet.”

Rätten ser inga andra skäl att ändra på samhällsby­ggnadsnämn­dens bygglovsbe­slut. Om grannarna vill gå vidare är det högsta instans som gäller. Men i Mark- och miljööverd­omstolen krävs då först ett prövningst­illstånd.

 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? Så fick det inte se ut – då. När bilden togs 2021 var det förbjudet att ha lastbilar i maskinhall­en. Men numera är det helt okej. Enligt beslut i både kommun och domstol får byggnaden användas som lastbilsga­rage.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV Så fick det inte se ut – då. När bilden togs 2021 var det förbjudet att ha lastbilar i maskinhall­en. Men numera är det helt okej. Enligt beslut i både kommun och domstol får byggnaden användas som lastbilsga­rage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden