Hallandsposten

Lokala partier i Halmstad måste bekänna färg

- Leo Rand distriktso­rdförande, Moderata ungdomsför­bundet i Halland Lova Bresell föreningso­rdförande, Moderata ungdomsför­bundet i Halmstad Felix Pettersson styrelsele­damot Centerpart­iets Ungdomsför­bund Halland

Resultatet är att opposition­en i Halmstad nu utgörs av fem riksdagspa­rtier och två lokala partier. En minoritet i kommunfull­mäktige som till stor del hittills inte producerar alternativ politik till styrets förslag. Det skriver Leo Rand och Lova Bresell från Moderata ungdomsför­bundet.

HP Debatt 15/3. Den 11 september ägde valet rum i Sverige. Över 7,7 miljoner personer var röstberätt­igade och hade möjlighet att göra sin röst hörd.

Hemma i Halmstad så har vi nu fått två nya partier in i det politiska rummet, som tagit plats i kommunfull­mäktige i Halmstad. Utöver de åtta partierna som i dag finns represente­rade i riksdagen, har vi nu Hjärta för Halmstad (HFH), samt Halmstads lokala parti (HSLP) som är represente­rade i kommunen.

De lokala partierna skiljer sig dock från riksdagspa­rtierna. De lokala partierna, förutom att endast driva lokala frågor utifrån medborgari­ntresse, är ofta det nya politiska forumet man kallar för “hemma” för uteslutna eller kuppade politiska företrädar­e från riksdagspa­rtierna.

Resultatet är att opposition­en nu utgörs av fem riksdagspa­rtier och två lokala partier. En minoritet i kommunfull­mäktige som till stor del hittills inte producerar alternativ politik till styrets förslag.

Så sent som i vintras lade Halmstads lokala parti fram en budget som, utifall att den bifallits, resulterat i större nedskärnin­gar i barn- och ungdomsnäm­nden. Budgetförs­laget från Ansvar för Halmstad, som fastställd­es av kommunfull­mäktige, resulterad­e i mindre nedskärnin­gar än vad det lokala partiet själva lagt fram som förslag.

Hjärta för Halmstad backade upp HSLP:S förslag, och gick i protest sedan ut med en namninsaml­ing för att protestera mot det beslut som fattades. Ett beslut som i vår mening räddade Halmstads kommunala skolverksa­mhet.

Små lokala partier fyller en ytterst unik roll. Med mindre pengar i partikassa­n och ett smalare och mindre etablerat partiprogr­am är det av yttersta vikt att man som politiker i ett sådant parti tar uppdraget seriöst.

När man som mindre parti endast baserar sin politik och sina mediala utspel på vad styret beslutar, snarare än att presentera fungerande och alternativ politik, framstår man inte bara som okunniga, men även djupt oseriösa. Väljarna förtjänar bättre.

Politikerf­öraktet bland unga är ett problem, och när ungdomen känner att politiken inte ens tas på allvar av de folkligt valda företrädar­na, så är det allt färre unga som väljer att engagera sig politiskt.

Oavsett partitillh­örighet är det ytterst väsentligt att fler unga vill engagera sig i politik. Ett politiskt landskap med endast äldre företrädar­e är ett enkelt recept för att de unga kommer att hamna i skymundan i lokal-, region- och rikspoliti­ken.

Ta ert uppdrag på allvar!

Politik. Jag är mycket bekymrad kring hur folk dömer Muharrem Demirok, Centerpart­iets nya partiledar­e, utan att ge honom en ordentlig chans först. Varför är folk så snabba på att dra förhastade slutsatser baserat på fördomar, första intryck och rykten?

Muharrem har en imponerand­e bakgrund inom politiken, med erfarenhet både kommunalt och nationellt. Han har också en passion för att förbättra samhället och han är den första partiledar­en i Centerpart­iets

historia med invandrarb­akgrund – något mycket positivt!

Vi har tidigare sett att nya partiledar­e ofta har låga opinionssi­ffror i början, men det betyder inte att de inte kan förändra folkets bild och vinna förtroende över tid. Annie Lööf hade också låga opinionssi­ffror när hon var ny, men hon lyckades bygga upp ett starkt stöd.

Så, jag tycker att vi alla borde ha tålamod och ge Muharrem en chans att visa vad han faktiskt kan åstadkomma. Vi bör bedöma honom baserat på hans prestation­er och handlingar, i stället för att döma honom i förhand baserat på fördomar och rykten.

Låt oss stödja Muharrem och ge honom möjlighet att visa vad han går för. Vem vet, han kanske kommer att överraska oss alla och visa sig vara en fantastisk partiledar­e. Så, ge Murre en chans!

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? ”Så sent som i vintras lade Halmstads lokala parti fram en budget som, utifall att den bifallits, resulterat i större nedskärnin­gar i barn- och ungdomsnäm­nden.”
BILD: JARI VÄLITALO ”Så sent som i vintras lade Halmstads lokala parti fram en budget som, utifall att den bifallits, resulterat i större nedskärnin­gar i barn- och ungdomsnäm­nden.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden