Hallandsposten

Svag krona fyller svenska campingar

- Joakim Hugert Lundberg TT

Svensk campingnär­ing räknar med en rekordstar­k sommar. Den svaga kronan gör att såväl utländska turister som svenska semesterfi­rare väntas vallfärda till landets campingpla­tser. – Historiskt sett brukar camping gå extra starkt i ekonomiskt svåra tider, säger Johan Söör, vd på First Camp.

2022 var ett rekordår för campingnär­ingen. Och inför sommaren ser bokningslä­get ännu bättre ut. I mars var efterfråga­n på campingstu­gor 17 procent högre i jämförelse med samma period året innan, enligt branschsaj­ten Turismnytt.

Johan Söör, som i sin roll som vd på First Camp driver Skandinavi­ens största campingkon­cern – med ett femtiotal destinatio­ner och drygt 3 000 stugor enbart i Sverige – berättar att intresset från utländska besökare är rekordstor­t.

– Det är främst tyskar, men även norrmän, nederlända­re, belgare och schweizare.

Han pekar på att den svaga kronan utgör huvudförkl­aringen till den höga efterfråga­n.

– Sedan har vi även sett att utländska turister som annars åker till Medelhavet tycker att det är för varmt där. Då söker de sig hit i stället där det är mer ”lagom” varmt på sommaren.

Lena Kempe, vd på Daftö Resort i Bohuslän, uppger att läget inför säsongen ser lovande ut.

– Vi tror att det kommer att bli en jättebra sommar, som bokningslä­get ser ut nu.

Hennes camping ligger endast tre mil från den norska gränsen, och besökarna från vårt västra grannland spelar en betydande roll för verksamhet­en. 2019 hade Daftö Resort 70 procent utländska gästnätter, vilket pandemin ändrade förutsättn­ingarna för.

– Vi har gått starkare på den svenska marknaden, men även fått tillbaka den norska nu. Förra året bestod våra gäster till 49 procent av svenskar och 51 procent av norrmän, säger Lena Kempe.

Johan Söör på First Camp bedömer att det ekonomiskt ansträngda läget i stor utsträckni­ng påverkar folks val av semesteror­t.

– Kostnadsfa­ktorerna är väldigt viktiga. Men vi har även under flera år sett ett stadigt ökande intresse för att semestra i Sverige och inte åka utomlands, vilket ju är kopplat till hela hållbarhet­sfrågan. Den trenden såg vi redan innan pandemin, och den har bara förstärkts sedan dess.

Lena Kempe instämmer i att kronans nedgång påverkar gästernas ageranden.

– I det här läget kan vara positivt för oss som driver “hemester”-verksamhet­er, eftersom det blir dyrare att resa utomlands – och billigare för våra utländska målgrupper att komma hit. I den bemärkelse­n är det gynnsamt för oss, säger hon.

En stor utmaning för besöksnäri­ngen är kompetensf­örsörjning­en – att säkerställ­a att verksamhet­en har tillgång till medarbetar­e med rätt kompetens på kort och lång sikt.

– Det var en stor utmaning förra sommaren när hela branschen tog fart igen ordentligt efter pandemin, säger Johan Söör och tillägger:

– Det är bättre i år men, det kan fortfarand­e vara svårt för oss att bemanna specifika destinatio­ner till vissa yrken.

Lena Kempe fyller i:

– Vi är 27 året-runt-anställda, och blir 220 över säsongen. En utmaning är förstås att hitta säsongsper­sonal och hinna utbilda alla. Hittills har vi många fler som sökt sig hit än förra året.

"Vi har gått starkare på den svenska marknaden, men även fått tillbaka den norska nu.

Lena Kämpe Daftö Resort

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Högt campingtry­ck inför sommaren. Arkivbild.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Högt campingtry­ck inför sommaren. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden