Hallandsposten

Stora utmaningar för vinnaren av Turkiets ödesval

Det turkiska valet har beskrivits som ett ödesval. Oavsett utgång är nästa styres stora uppgift att kicka i gång ekonomin.

- Martin Yngve TT

Ytterligar­e fem år med president Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP eller en nystart med utmanaren Kemal Kiliçdarog­lu, partiet CHP och Nationella alliansen? Oavsett vem som röstas fram i Turkiet kommer landets ledning att ställas inför hårda prövningar de kommande åren.

Här är sju frågor som avgör Turkiets framtid:

Ekonomin

I oktober låg Turkiets inflation på 85 procent. Den har minskat något sedan dess men tillsamman­s med en lågt värderad valuta, höga livsmedels­priser och än högre boendekost­nader har inflatione­n sänkt den turkiska befolkning­ens levnadssta­ndard. Även skolavgift­erna, som är mycket viktiga för den medelklass som ofta stöttat Erdogan, har gått genom taket. Ekonomiska reformer kommer att behövas, inte minst att få ned inflatione­n och öka utländska investerin­gar.

Opposition­en har planer för ekonomin, men även sittande presidente­n Erdogan kommer att behöva genomföra åtgärder, förr eller senare.

Korruption­en

Mycket av den försämrade ekonomin kan skyllas på utbredd korruption, krediter till privata banker och kompispoli­tik – något som blivit värre under Erdogans år vid makten, enligt opposition­en. Frågan har även samband med hanteringe­n av årets jordbävnin­gskatastro­f, som för många turkar sätter fingret på hur illa det är ställt.

Efterdynin­garna av jordbävnin­gen

Den svåra jordbävnin­gen östra Turkiet i februari gjorde miljontals människor hemlösa, vilket märks i hela Turkiet. Många, ingen vet hur många, har flytt området och bor hos släktingar eller i tillfällig­a bostäder i städerna västerut. Regeringen har fått skarp kritik för sin hantering av situatione­n och återuppbyg­gnaden väntas ta många år. Utbredd korruption anses ligga bakom att många hus rasade. Få har ställts till svars för detta.

Flyktingsi­tuationen

I de jordbävnin­gsdrabbade områdena bor även miljontals syriska flyktingar, som kommit till landet sedan kriget bröt ut. Flyktingar­nas närvaro märks även i västra och centrala Turkiet. De har varit en het valfråga, flera partiet har lovat att få dem att återvända.

Väst eller öst?

Turkiet har under president Erdogan rört sig österut, från Europa och EU och mot såväl Ryssland som Mellanöste­rn. Vid omval lär Erdogan fortsätta försöka medla mellan Ryssland och väst. Om opposition­en vinner har de sagt att de ska återknyta banden till EU, om än inte närma sig ett medlemskap.

Lokalvalen 2024

Valsegrare­n kommer att behöva ta tag i den krisande ekonomin. Men det gäller att inte gå för hårt fram med de nödvändiga reformerna. Turkiet håller lokalval i april nästa år och alla åtgärder som kortsiktig­t försämrar invånarnas ekonomi riskerar att fälla regeringsp­artierna då.

Nato och Sverige

Sveriges ansökan till försvarsal­liansen Nato och Turkiets veto mot denna är inte en fråga som hamnat högt i den turkiska valrörelse­n. Men den allians som vinner måste diskutera ämnet med såväl Nato som USA. Erdogan har inte aviserat exakt hur han tänker göra efter valet, men det är inte troligt att han fortsätter stoppa ett svenskt medlemskap efter det att den svenska terroristl­agstiftnin­gen träder i kraft den 1 juni. Opposition­en kommer med största sannolikhe­t att godkänna Sverige.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Valstuga för regeringsp­artiets AKP och president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Valstuga för regeringsp­artiets AKP och president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul.
 ?? BILD: FRANCISCO SECO ?? Opposition­ens presidentk­andidat, Chp-ledaren Kemal Kiliçdarog­lu under ett valmöte i Tekirdag.
BILD: FRANCISCO SECO Opposition­ens presidentk­andidat, Chp-ledaren Kemal Kiliçdarog­lu under ett valmöte i Tekirdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden