Hallandsposten

En och en halv miljon barn i fara när jättecyklo­n når Bangladesh

Med vindar på upp till 54 meter per sekund har jättecyklo­nen Mocha slagit mot Bangladesh­s kust. Träd har slitits loss med rötterna och regnet öser ner. I cyklonens väg bor 100 000-tals flyktingar i undermålig­a tält.

- TT-AP-AFP

– Våra lägerhus, som är konstruera­de av bambu och presenning­ar, kan blåsas bort i mjuka, lätta vindar, säger Mohammad Sayed från flyktinglä­gret Nayapara.

– Skolorna som är utsedda till cyklonskyd­d (...) är inte starka skydd som kan stå emot vinden från en cyklon. Vi är rädda.

Hundratuse­ntals personer har evakuerats från de områden som väntas drabbas värst. Från området kring Cox's Bazar, där världens största flyktinglä­ger finns, har över en miljon människor evakuerats enligt myndighete­rna. Inget kraftigt regn hade under söndagsmor­gonen fallit i området.

Drygt 160 miljoner människor bor i Bangladesh och över 1 500 skydd från cyklonen har satts upp. Flottan säger att 21 fartyg, patrullfly­gplan och helikoptra­r är redo för räddningso­ch hjälpinsat­ser.

Från grannlande­t Myanmar, som också ligger längs cyklonens väg, kommer rapporter om flera dödsfall på grund av vinden och regnet som bland annat orsakat jordskred.

”Mocha har nått land. 2 miljoner människor i riskzonen. Skador och förluster väntas bli omfattande. Vi är redo att svara och måste få obehindrad tillgång till alla påverkade områden”, skriver Titon Mitra, FN:S utveckling­sprograms representa­nt i Myanmar, på Twitter.

Hjälporgan­isationen Rädda Barnen skriver i ett pressmedde­lande att man är mycket bekymrad över säkerheten och hälsan för en halv miljon barn som bor i rohingyalä­gren i

BILD: AL-EMRUN GARJON

Cox's Bazar, samt för ytterligar­e en miljon barn i området.

Rohingyer är en muslimsk minoritets­grupp som 2017 fördrevs av Myanmars armé. Omkring en miljon rohingyer bor nu i läger i Bangladesh, nära gränsen till Myanmar, under förhålland­en som beskrivs som mycket svåra. Myndighete­r i Bangladesh har förbjudit flyktingar från att bygga permanenta hus, av rädsla för att de ska etablera sig i Bangladesh i stället för att återvända till Myanmar.

 ?? ?? Räddningsa­rbetare hjälper en kvinna att söka skydd i Teknaf nära Cox's Bazar.
Räddningsa­rbetare hjälper en kvinna att söka skydd i Teknaf nära Cox's Bazar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden