Hallandsposten

Loreen historisk i Eurovision efter andra vinsten

Loreen är historisk som första kvinna att vinna Eurovision song contest två gånger. Inför tävlingen var hon en storfavori­t hos experter och bettingbol­ag. Femton tolvpoänga­re av juryröster­na gick till Loreen – men tittarnas röster bjöd på en rysare.

- Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se TT

– Oh my god, I’m overwhelme­d darling, jag vet inte vad jag ska säga, säger Loreen när programled­aren Julia Sanina tittar in i green room efter att hälften av juryröster­na delats ut.

Tolvpoänga­rna regnade över Loreen, men tittarröst­erna bjöd på en rysare. När över 300 poäng gick till Finland var det svettigt i det svenska lägret. När Sverige till slut fick sina tittarröst­er stod det klart: Loreen

vinner Eurovision 2023, blir historisk som första kvinna att vinna två gånger, och gör Sverige det land, tillsamman­s med Irland, som vunnit tävlingen flest gånger.

Festen i Liverpool arena drog igång med ett framträdan­de av förra årets ukrainska vinnare Kalush Orchestra och deras ”Stefania”, innan publiken hälsades välkomna av kvällens värdar Alesha Dixon, Hannah Waddingham, Julia Sanina och Graham Norton. I det svenska kommentato­rsbåset satt Edward af Sillén och Måns Zelmerlöw.

Loreen och hennes ”Tattoo” gick ut som startnumme­r nio och möttes med ett stort jubel från publiken inne på arenan. I ett sms till Aftonblade­t lät Loreen hälsa att hon var ”supernöjd” med framträdan­det. Enligt spelbolage­n ligger hennes vinstchans på över 50 procent, men det är långt ifrån en självklar seger. Finlands Käärijä, med hjälp av svenske koreografe­n Fredrik Benke Rydman, ses som den verkliga utmanaren och möttes av ett minst lika stort jubel.

Det gjorde även Ukrainas bidrag ”Heart of steel”, som är inspirerat av den ukrainska arméns försvar av stålverket i Azovstal. Det framfördes av duon Tvorchi, som består av 27-årige Andrii Viktorovyc­h Hutsuliak och 26-årige Jimoh Augustus Kehinde, och fick hela arenan att fyllas av ukrainska flaggor.

Förra årets Melodifest­ivalvinnar­e Cornelia Jakobs medverkade i en av mellanakte­rna under kvällen, ett medley som hyllade Liverpools bidrag till popmusiken. Jakobs sjöng Mel C:s låt ”I turn to you”, övriga artister i segmentet var Italiens Mahmood, Israels Netta, Islands Daði Freyr, Duncan Laurence från Nederlände­rna och Liverpools Sonia.

Efter att röstningen stängt dök även Björn Ulvaeus upp i rutan, för att berätta om vad Abbas Eurovision­vinst 1974 betydde för bandet.

En snackis under veckan har varit huruvida Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skulle få hålla ett

tal under sändningen, vilket arrangören European broadcast union (EBU) till slut sa nej till. Tanken är att Eurovision ska vara ett helt icke-politiskt forum, resonerar tävlingens högste chef Martin Österdahl.

Men kriget i Ukraina sätter ändå sin prägel på kvällens final. Bland annat är Kroatiens bidrag uttalat ”anti-krig” och innehåller rader som ”den elaka lille psykopaten”, vilket vissa tolkat som en känga mot Rysslands president Vladimir Putin. Ryssland är sedan förra året bannlyst från tävlingen.

Många poängprese­ntatörer från ländernas respektive jurygruppe­r passade också på att uttrycka sitt stöd för Ukraina och det ukrainska folket.

Loreen har gett ett avslappnat intryck inför finalkväll­en – att hon redan vunnit en gång gör henne inte mindre taggad.

– Jag ger mig inte in i saker om det inte är fullhjärta­t. Det finns inget mellanläge för mig, det känns ointressan­t. Det ska vara allt eller inget, sa hon till GP tidigare i veckan.

Utöver Loreen och Cornelia Jakobs är Sverige bland annat represente­rat av dansarna Lovisa Bengtsson, Ellinea Siambalis, Marco Wihlborg och Kenny Lantz, som medverkar i Schweiz nummer, samt låtskrivar­na Jimmy Jansson och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt som ligger bakom Cyperns bidrag ”Break a broken heart”.

Storbritan­nien kom tvåa i fjolårets ESC och arrangerar evenemange­t tillsamman­s med Ukraina. Det är första gången i Eurovision­s historia som två länder arrangerar tävlingen tillsamman­s. Erbjudande­t att samarrange­ra kom drygt en månad efter förra årets final, eftersom EBU snabbt insåg att 2022 års vinnarland Ukraina inte skulle kunna vara värdland.

 ?? ?? Segervråle­t! Loreen vinner Eurovision song contest 2023, hennes andra vinst i tävlingen.
Segervråle­t! Loreen vinner Eurovision song contest 2023, hennes andra vinst i tävlingen.
 ?? BILD: JESSICA GOW ??
BILD: JESSICA GOW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden