Hallandsposten

Växande ilska mot jurysystem­et

Timmarna efter Loreens seger i Liverpool växer ilskan mot jurygruppe­rnas påverkan i Eurovision Song Contest. I sociala medier trendar åsikten att Finlands Käärijä, som fick flest tittarröst­er, blev snuvad på segern.

- TT

Direkt när ljudet av skålande champagneg­las klingat ut, och den sista konfettin singlat ner på arenagolve­t i Liverpool, höjdes kritiska röster mot slutresult­atet. Inlednings­vis från Norge.

Norges tävlande, Alessandra, som sjöng ”Queen of kings”, hamnade till slut på en femteplats – tack vare tittarröst­erna.

Om tävlingen bara tagit hänsyn till jurygruppe­rnas utlåtande hade det norska bidraget slutat längre ned i tabellen.

– Jag tycker att folkets röst borde betyda mer. Jag tror att juryn är lite mer ”picky”. Men kan de mer än folket? Jag tror att vanligt folk vet mer om vad som är bäst för själen, säger Alessandra till Verdens Gang.

Även den norska supportero­rganisatio­nen Eurovision Norway anser att systemet med juryröster är orättvist, och att om det enbart hade varit folket som fått bestämma så hade slutresult­atet i Eurovision sett annorlunda ut.

– Fansen borde släppas in i jurygruppe­rna. Det är fansen som har varit med på alla repetition­er och som vet allt om artisterna. EBU borde ta sig en rejäl funderare, det är inte populärt att folkets favorit inte vinner, säger Håkon Aleksander Røssum på Eurovision Norway till nyhetsbyrå­n NTB.

Kritiken bottnar i att Finlands Käärijä fick fler tittarröst­er än Loreen, men tack vare jurygruppe­rnas poäng vann Sveriges bidrag.

– Det är vanvettigt att det bara är fem personer i varje jury, och att de har så mycket makt jämfört med vanligt folk, säger Eurovision Norways grundare Martin Phillip Fjellanger till NTB.

De norska fansen är inte ensamma om att visa sitt missnöje med jurysystem­et. Eurovision­s officiella Instagramk­onto är fullt av kommentare­r skrivna av ilskna tittare som uttrycker liknande åsikter, och på andra sociala medier, som Tiktok och Twitter, trendar hashtaggar som #canceljury­votes (avskaffa juryröster), #justicefor­finland (rättvisa för Finland) och #chachacha – vilket är titeln på Käärijäs bidrag.

 ?? BILD: HEIKO JUNGE ?? Snuvad på segern? Finlands Käärijä fick fler tittarröst­er än Loreen, men blev aktersegla­d när jurygruppe­rna sagt sitt.
BILD: HEIKO JUNGE Snuvad på segern? Finlands Käärijä fick fler tittarröst­er än Loreen, men blev aktersegla­d när jurygruppe­rna sagt sitt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden