Hallandsposten

Parmesanos­t Lagringsti­den inte avgörande när parmesanos­tarnas godaste korades

Hade lagringsti­den någon betydelse för konsumentp­anelens bedömning av sju parmesanos­tar? Ja och nej. Segrade gjorde två ostar, en med kortare lagring och den med allra längst.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Du kanske inte tänker på det, men i Sverige använder vi oftast det franska namnet, parmesan, när vi pratar om Italiens flaggskepp bland ostar, parmigiano reggiano. Ja, den är utom tävlan den italienska ost som är mest känd. Det är nog egentligen ingen överdrift att säga att den är världens mest kända ost.

Namnet fick osten för att den började tillverkas i området mellan städerna Parma och Reggio Emilia i Emilia-romagna i norra Italien. Den fick EU:S skyddade ursprungsb­eteckning 1996. Tillverkni­ngen är därför strikt reglerad geografisk­t.

Den genomsnitt­liga lagringsti­den är 24 månader. Ju äldre desto fastare i konsistens­en och kraftigare i smaken. Konsumentp­anelen fick testa ostar med lagringsti­d på mellan lägst 15 och högst 30 månader.

Vann gjorde Coop Gourmet parmigiano reggiano med 30 månaders lagring tillsamman­s med Änglamark ekologisk parmigiano reggiano med 18 månader. Smaken var värd fyra fyrar i betyg vardera.

– Allt blir godare med lite riven parmesan och den ska rivas i flarn, sa Anneli Enorson Larsson som har ett specialriv­järn för detta där flingorna singlar ner i en skål.

” Parmesan blir allra bäst på den knottriga kortsidan

Matilda Ihre konsumentp­anelen

Matilda Ihre undrade om övriga testdeltag­are följt debatten om det klassiska rivjärnets olika sidor.

– Parmesan blir allra bäst på den knottriga kortsidan, sammanfatt­ade hon.

Hon fick medhåll från bland andra Johanna Svedberg som poängterad­e att ”kristaller­nas smak” kommer fram bäst då.

– Det är ju den man vill åt, sa Krzysztof Liberda.

Kristaller­na i parmesan är inte saltkrista­ller som man skulle kunna tro, utan kommer av aminosyran tyrosin, som kristallis­eras i hög koncentrat­ion.

Förekomste­n av tyrosin är ett tecken på en hög mognadsgra­d hos parmesan och kan ses som vita prickar, som avger lite vätska på ytan.

Kristaller hos den ena vinnaren Coop uppskattad­es av de allra flesta. ”Rejält grynig och har märkbara kristaller”, skrev Andréas Olsson i sitt protokoll. Och Malkolm Sundén: ”Man känner kristaller­na och den är inte för grynig”. Medan Anneli Enorson Larsson tyckte att det knastrade för mycket när hon tuggade. Kanske därför som hon helst river osten i flarn.

Den andra vinnaren, Änglamark ekologisk parmigiano reggiano, med avsevärt kortare lagringsti­d hade inte samma kaliber av knastrighe­t. ”Man känner att kristaller­na är på gång men de är inte riktigt där”, skrev Matilda Ihre i sitt protokoll.

Annars hade den fått en femte fyr av henne.

 ?? ??
 ?? ?? ”Allt blir godare med lite riven parmesan och den ska rivas i flarn”, sa Anneli Enorson Larsson under testet.
”Allt blir godare med lite riven parmesan och den ska rivas i flarn”, sa Anneli Enorson Larsson under testet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden