Hallandsposten

Division 1 Hemma är bäst för HBK – även utan landslagst­rion

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Tre spelare var i väg på landslagsu­ppdrag. Men det hindrade inte Halmstads BK från att besegra IFK Örby klart i damettan. – Det var väldigt skönt. Det var behövligt, säger Lovisa Brogren, 17, som var delaktig i tre av de fyra målen. HBK IFK Örby 4 1

Bästa målskytten Nova Rolfsson är på F17-EM i Estland medan Thea Staffansso­n och akademispe­laren Lova Renfors Tilmaz är på turnering med F16-landslaget i Portugal.

Men HBK fyllde luckorna – och trivs hemma på Halmstad arena. Efter två poängförlu­ster i rad på bortaplan blev det nu den tredje hemmaseger­n av tre möjliga i år.

– Vi hade nog bara bestämt oss i dag, att i dag skulle vi vara enade och i dag gällde det. Vi kände att vi hade lite att ta igen från förra matchen – det har varit flera matcher där vi skulle ha tagit fler poäng än vad vi har gjort. Så i dag var det bara allt, säger Lovisa Brogren.

Den kvicka anfallaren gav HBK en drömstart då hon rann igenom till höger och slog in 1–0 redan efter åtta minuter. Bara fyra minuter senare följde Sanna Karlsson – som ersatte Nova Rolfsson i anfallet – upp med 2–0 efter en frispark från Nicolina Svensson.

Örby tog över mot slutet av första halvlek och reducerade på straff genom Felicia Söderberg efter 41 minuter – men HBK replikerad­e bara två minuter senare då Lovisa Brogren spelade fram Nellie Granstam, som slog in 3–1.

Andra halvlek bjöd därefter på en hel del chanser åt båda hållen, men HBK säkrade segern när Tilde Duphorn tryckte in 4–1 efter en hörna i 72:a minuten.

HBK:S assisteran­de tränare Iztok Pristovnik – som coachade laget för dagen med Fredrik Andersson frånvarand­e på grund av sjukdom – var också nöjd med insatsen.

– Den är bra, lugnt och fint, bra spel emellanåt och vi får rull på det för första gången. Vi får lite lugn i anfallen och ser till så att vi faktiskt behåller bollen mycket. Vi har koll på hela matchen, tycker jag, från början till slut, säger han.

Linn Grant spurtade till seger.

?? BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? Glada miner hos HBK:S fyra målskyttar mot IFK Örby, från vänster: Tilde Duphorn, Nellie Granstam, Sanna Karlsson och Lovisa Brogren.
BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON Glada miner hos HBK:S fyra målskyttar mot IFK Örby, från vänster: Tilde Duphorn, Nellie Granstam, Sanna Karlsson och Lovisa Brogren.
 ?? BILD: MATHIAS BERGELD ??
BILD: MATHIAS BERGELD