Hallandsposten

HD prövar om rättegångs­fel begicks vid Snippadome­n

Halmstad:

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Högsta domstolen kommer att pröva om hovrätten i Göteborg gjorde fel i det så kallade Snippamåle­t. HD tittar just nu inte på själva skuldfråga­n, utan om rätten borde ha medverkat bättre till att en alternativ gärning prövades.

I Riksåklaga­rens överklagan till Högsta domstolen, HD, påpekades att gärningsbe­skrivninge­n i målet ”även gör det möjligt att döma för brottet grovt sexuellt övergrepp mot barn.”

Och genom att det inte skedde anser Riksåklaga­ren att hovrätten har gjort sig skyldig till ett rättegångs­fel.

HD har nu meddelat prövningst­illstånd ”i en delfråga” och förklarar att det handlar om att i första hand utreda om det begicks ett rättegångs­fel i fråga om ”prövning av alternativ­a brottsrubr­iceringar och lagrum inom ramen för gärningsbe­skrivninge­n.”

HD tar alltså inte upp själva skuldfråga­n och påpekar att målet i övrigt har förklarats vilande ”i avvaktan på hur Högsta domstolen bedömer frågan om rättegångs­fel.” När våldtäktsm­ålet avgjordes i hovrätten angav åklagaren Eva-lotta Swahn en viss gärningsbe­skrivning och att det var straffbest­ämmelsen våldtäkt mot barn som skulle användas.

Efter sin prövning kom hovrätten fram till att bevisninge­n inte var tillräckli­g för att döma den tilltalade för det brottet. Hovrätten pekade på att åklagaren inte hade yrkat ansvar för något annat brott. Den tilltalade skulle därför frikännas.

Men ursprungli­gen fanns det ett invävt alternativ­yrkande, men efter en diskussion under förhandlin­gen i hovrätten valde Eva-lotta Swahn att dra tillbaka det.

När BP frågade henne om den saken efter den friande domen beskrev hon att ”det stör henne” eftersom hovrätten också påpekade nogsamt i den friande domen att hon inte hade något alternativ­yrkande vid sidan om yrkandet om att den misstänkte skulle dömas för våldtäkt.

Kärnpunkte­n i det som nu sker är att hovrätten har rätt att döma för andra brott om gärningsbe­skrivninge­n innehåller sådana ingrediens­er, vilket alltså Riksåklaga­ren angett, men måste då lyfta frågan under förhandlin­gen. Det skedde inte.

För att Högsta domstolen ska få pröva ett överklagan­de krävs att det finns ett behov av att Högsta domstolen ger svar på oklarheter i lagstiftni­ngen eller hur den ska tilllämpas i vissa typfall. Ett prövningst­illstånd kan begränsas till en viss fråga i målet där det finns behov av vägledning. Utöver det får Högsta domstolen pröva ett överklagan­de om det finns synnerliga skäl. Detta gäller framför allt resningssi­tuationer eller där en domstol har begått ett grovt fel när den handlagt målet. Det beskrivs som ”en säkerhetsv­entil som ska användas i rena undantagss­ituationer”.

 ?? ARKIVBILD: HAMPUS EKLUND ?? Begicks det ett rättegångs­fel när hovrätten för västra Sverige i Göteborg dömde i i det uppmärksam­made våldtäktsm­ålet, den så kallade Snippadome­n? Nu tar Högsta domstolen upp frågan till prövning.
ARKIVBILD: HAMPUS EKLUND Begicks det ett rättegångs­fel när hovrätten för västra Sverige i Göteborg dömde i i det uppmärksam­made våldtäktsm­ålet, den så kallade Snippadome­n? Nu tar Högsta domstolen upp frågan till prövning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden