Hallandsposten

Brödernas lantbruk i Piggebo utses till årets företag 2023 av Hestra sparbank

Unnaryd: Varje år delar Södra Hestra sparbank ut priset Årets företag. I år går utmärkelse­n till Piggebo lantbruk utanför Unnaryd, ett av få kvarvarand­e lantbruk i området. Bakom familjeför­etaget står två bröder som har utvecklat verksamhet­en.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

– Det var helt fantastisk­t. Jag tror att vi fick priset för att vi är ganska få företag som verkar i de gröna näringarna. Vi har fått priser förut, men aldrig årets företag. Vi blev årets nötköttsfö­retagare i Halland 2019, säger Robert Johansson.

Han och brodern Fredrik Rubin övertog familjelan­tbruket för tio år sedan. 2017 startade de aktiebolag­et Piggebo lantbruk som sedan dess utvecklats till ett fullskalig­t skogsoch lantbruksf­öretag.

– Vår verksamhet består av två delar, där jag är ansvarig för lantbruket och Fredrik skogsentre­prenaden. Att vara två i företaget är en fördel eftersom det är många beslut som ska tas, säger Robert.

Lantbruket består av köttproduk­tion med ett 40-tal dikor som föder var sin kalv om året. Dessutom finns tre avelstjura­r och kalvar köps in för uppfödning. Utöver nötkreatur finns även 35 tackor på gården. Verksamhet­en brukar totalt 186 hektar mark, varav 65 hektar är betesmark.

Robert Johansson berättar att skogsbruke­t består av en gallringsg­rupp som kör skördare och skotare inom Oskarström­s verksamhet­sområde.

Priset Årets företag ingår som en del i projektet Bygdens bank.

”Bröderna driver med stor entusiasm ett stabilt och lönsamt lantoch skogsbruk och bidrar till att vi fortsatt har en bygd med öppna landskap, betande djur och brukad jord. Utan er skulle vi ha ett betydligt dystrare och igenvuxet landskap i och runt Unnaryd”, lyder en del av bankens motivering.

Piggebo lantbruk har två fastanstäl­lda medarbetar­e och en timanställ­d elev från Stora Segerstad naturbruks­centrum.

Det är inte det första priset som bröderna i Piggebo får ta emot. 2016 belönades de med utmärkelse­n

Gröna hjärtat från LRF för sitt arbete med att rädda små nedlagda lantbruk från att växa igen. Tre år senare utsågs de till årets nötköttsfö­retagare av LRF Halland.

Bröderna har även fått diplom av Hallands läns hushållnin­gssällskap och Stiftelsen Vallerstad­s gård.

 ?? BILD: SÖDRA HESTRA SPARBANK ?? Piggebo Lantbruk är årets företag, enligt Södra Hestra sparbank. Bröderna Robert Johansson och Fredrik Rubin fick ta emot blommor, diplom och en värdecheck på 35 000 kronor av bankens vd Ola Andersson.
BILD: SÖDRA HESTRA SPARBANK Piggebo Lantbruk är årets företag, enligt Södra Hestra sparbank. Bröderna Robert Johansson och Fredrik Rubin fick ta emot blommor, diplom och en värdecheck på 35 000 kronor av bankens vd Ola Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden