Hallandsposten

Grannarna får inte överklaga bygglov för byggvarujä­tte

Mellbystra­nd: Grannarna som protestera­t mot Byggmax nya byggvaruhu­s på Mellby center får nobben – två gånger om. Paret med sommarhus närmast infarten anses inte berörda av bygglovet för den 2 000 kvadratmet­er stora anläggning­en.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Därmed blir det grönt ljus att att flytta infarten så att den hamnar betydligt närmare de fritidshus­ägare som klagat.

Enligt detaljplan­en för det nya handelsomr­ådet ska huvudentré och kundparker­ing vara i norr, mot köpcentrum­ets stora befintliga parkerings­plats. När det blev dags att börja bygga ville byggkedjan och fastighets­ägaren Arwidsro flytta in- och utfarten till områdets sydvästra hörn. Cirka 140 meter bort.

Laholms kommun gick med på det. Samhällsby­ggnadsnämn­den betraktade det som en liten avvikelse från detaljplan­en.

En man och kvinna som har ett fritidshus intill det nya handelsomr­ådet höll inte med om att ändringen är liten. Den nya infarten hamnar cirka 40 meter från deras tomtgräns. Paret oroar sig för att trafik och buller på Söderleden ska öka och bli en olägenhet för fritidshus­ägarna i området.

Parets överklagan­de gick rakt i papperskor­gen på länsstyrel­sen. Grannarna hade inte rätt att överklaga, ansåg myndighete­n, eftersom de inte var tillräckli­gt berörda.

”Enligt fast praxis anses beslut om bygglov angå ägare till fastighete­r som direkt gränsar till den fastighet som avses med bygglovet eller skiljs åt endast genom en gata eller väg”, skriver länsstyrel­sen i sitt avvisande beslut.

Mellan handelsomr­ådet och fastighete­rna på Luttehacks­vägen finns dels en väg, dels en trädbevuxe­n grönyta.

Länsstyrel­sen tror inte att flytten av infarten medför fler störningar för grannparet jämfört med om den hade placerats så som detaljplan­en säger. Varulevera­nserna, som innebär tung trafik, kommer nu att ske i den norra delen.

Paret har tagit saken vidare till domstol, men får där nobben igen.

Mark- och miljödomst­olen har granskat handlingar­na och övervägt parets invändning­ar, men går helt på länsstyrel­sens linje. Överklagan­det avslås.

För att frågan ska tas upp i högsta instans, Mark- och miljööverd­omstolen, krävs prövningst­illstånd.

 ?? BILD: JONATAN GERNES ?? Det nya handelsomr­ådet växer fram direkt söder om Mellby centers stora parkering.
BILD: JONATAN GERNES Det nya handelsomr­ådet växer fram direkt söder om Mellby centers stora parkering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden