Hallandsposten

Ännu ett staket föll offer för bussen på linje 225

Mellbystra­nd:

- Lovisa Essunger le@hallandspo­sten.se 010-471 51 33

Grannarna i norra Mellbystra­nd har tröttnat. I förra veckan kördes ytterligar­e ett staket ner av en av bussarna på linje 225. – Med så mycket körskador som det varit på så här kort tid så är det bara en tidsfråga innan det händer något allvarligt, säger Jonas Nilsson, boende i området.

Busslinjen som går genom norra Mellbystra­nd har fått ta emot en stor mängd kritik sedan den drogs om i mitten av december förra året. I slutet av april körde bussen ner ett staket på Gränsvägen, och nu har det hänt igen.

Den här gången var det ett staket på Birger Pers väg som fick ta smällen.

– Uppenbarli­gen så har de svårighete­r med att framföra fordonen på den här typen av vägar. Det har de bevisat många gånger nu på kort tid, så jag är inte förvånad. Jag skulle bli mer förvånad om det inte händer något mer. Vi får bara hoppas att det inte är någon som hamnar under, säger Jonas Nilsson.

Enligt grannarna i området så är det inte bara staketen som lidit av bussarnas genomfart.

– Om man följer turen här så ser man, framför allt där de stannar vid hållplatse­rna, att det läckt väldigt mycket olja. Och det är ju ett miljöbrott om man känner till det utan att åtgärda det, säger Jonas Nilsson och fortsätter:

– Och eftersom det är för stora bussar för denna typ av bebyggelse så klarar de inte av den här svängen så då kör de utanför vägbanan och orsakar körskador.

Han säger också att de flesta bussar som kör på sträckan är tomma, och att bussarna främst används av skolungdom­ar som ska till och från skolan.

– 95 procent av alla som bor här har eget fordon och behöver inte lokaltrafi­ken, det är bara skolungdom­arna. Jag kan inte förstå hur det är försvarbar­t att köra med dessa typer av bussar här, rent lönsamhets­mässigt, säger han.

I en tidigare artikel i Hallandspo­sten har Hallandstr­afiken sagt att de testkört vägarna och att de känner sig trygga med att låta bussarna köra där. Svaret har fått flera av de boende i området att ilskna.

– De är nog trygga bakom sina skrivbord, säger jag. Men de bor inte här. De har inte sina barn eller barnbarn här ute, säger Karin Adamsson som fick sitt staket nerkört av en av bussarna för några veckor sedan.

Hon säger att hon tror sig ha sett när vägarna testkördes.

– Det kom en buss en söndag som var utanför trafik. Den kröp fram. Den körde nog inte mer än 10 kilometer i timmen här. Det gör inte bussarna.

Karin Adamsson säger att hon fått nog av problemen som busslinjen ställer till med.

– Jag har tidigare sagt att det är okej om bussarna går här. Men inte längre. De ska inte gå här uppe, inte när det blir så här, säger hon. Hennes grannar instämmer. – Inga bussar här tack, säger Barbro Troedsson.

– Nä, det räcker nu, säger Thomas Johansson.

Hallandspo­sten har sökt Hallandstr­afiken utan lycka.

 ?? BILD: LOVISA ESSUNGER ?? Mellbystra­ndsborna Johan Johansson, Kjell Sten, Thomas Johansson, Gert Nilsson, Barbro Troedsson, Janne Adamsson, Jonas Nilsson, Siv Nilsson och Karin Adamsson har fått nog av bussarna som kör genom området.
BILD: LOVISA ESSUNGER Mellbystra­ndsborna Johan Johansson, Kjell Sten, Thomas Johansson, Gert Nilsson, Barbro Troedsson, Janne Adamsson, Jonas Nilsson, Siv Nilsson och Karin Adamsson har fått nog av bussarna som kör genom området.
 ?? ?? Nyligen plöjdes ytterligar­e ett staket i norra Mellbystra­nd ner av en buss.
Nyligen plöjdes ytterligar­e ett staket i norra Mellbystra­nd ner av en buss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden