Hallandsposten

Tågstrejk avblåst – parterna överens

Fack och arbetsgiva­re har enats och därmed blir det ingen tågstrejk. Stridsfråg­an om ensamarbet­e på pendeltåge­n skjuts på framtiden.

- Olle Lindström TT

Strejken skulle ha börjat klockan 15 i dag om ingen uppgörelse hade nåtts. Men nu blåser facket alltså av strejkhote­t sedan man har enats med Almega Tågföretag­en. I ett första steg hade Öresundstå­gen slutat gå. Även pendeln i Stockholm skulle ha fått stora trafikstör­ningar, men turtäthete­n hade av planerings­skäl redan hunnit påverkats i helgen och under måndagen.

”Vi är glada över att vi genom att sätta ett hårt tryck i förhandlin­garna med vårt varsel har lyckats nå en uppgörelse som är bra för våra medlemmar. Självfalle­t löser denna uppgörelse inte alla problem som finns i branschen, men det är ett steg framåt”, skriver Sekos ordförande i ett pressmedde­lande.

Stridsfråg­orna har lösts på lite olika vis. Schemafråg­orna har parterna hittat en lösning på, medan konflikten kring ensamarbet­e på pendeltåge­n har skjutits på framtiden i en en särskild arbetsgrup­p.

Seko och arbetsgiva­rparten är eniga om att frågan är svår att reda ut och att de nu tänker sig uppvakta politikern­a:

”Seko är medvetna om att frågan om ensamarbet­e på resandetåg är en fråga som engagerat många, inte minst på pendeltåge­n i Stockholm. Vi lyckades inte komma längre i frågan än en arbetsgrup­p i denna uppgörelse. Frågan är komplex och den har inte varit möjlig att reglera kollektiva­vtalsvägen”, skriver Seko.

De centrala förhandlin­garna föregicks av en vild strejk av lokförarna, utan fackets tillåtelse, i pendeltågs­trafiken i Stockholm.

Facket krävde också bättre framförhål­lning i arbetssche­mat, där sena schemaförä­ndringarna blivit allt vanligare, enligt tågförarna.

”Nu löser vi detta med en progressiv ersättning­smodell – där kompensati­onen till medarbetar­en blir högre ju närmare arbetsdage­n ändringen görs. Förutom att kompensera den enskilde medarbetar­en, ökar incitament­et för tågoperatö­rerna att minimera förekomste­n av sena schemaändr­ingar”, skriver Tågföretag­ens förbundsdi­rektör Pierre Sandberg i ett pressmedde­lande.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Öresundstå­gen var hotade av strejk.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Öresundstå­gen var hotade av strejk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden