Hallandsposten

Kiev kämpar för att bygga bort krigets förödelse

- Anastasija Paltjyk anastasija.paltjyk@gp.se

Sedan den ryska invasionen har Ukrainas huvudstad Kiev drabbats av en stor förstörels­e. Omkring 700 byggnader och infrastruk­turanläggn­ingar har skadats eller förstörts, inklusive drygt 400 bostadshus. Medan kriget rasar på andra håll kämpar Kiev nu för att bygga bort såren från bomberna. – Om det finns en möjlighet ska det snabbt fixas till och glömmas bort så att vi kan leva vidare, säger Kievbon Andriy.

I mars 2022 träffade en raket en nio våningar hög byggnad i den norra stadsdelen av staden Obolon, norr om Kiev. 70 procent av byggnaden med 144 lägenheter förstördes i attacken. Lyudmila Vasylivna minns att hon, hennes man och hennes son sov när den kraftiga tryckvågen kastade hennes man från sängen och hennes sons ansikte och händer skars av splitter.

– Glaset flög, allt flög! Vår lägenhet hade inga fönster eller dörrar, allt var trasigt. Alla möbler skars som med en såg. Ingen diskbänk, ingen utrustning, inget kvar. Det var omöjligt att stanna här i mars förra året, säger Lyudmila Vasylivna.

Hennes granne Yurij Melnychenk­o säger att stadens myndighete­r snabbt sammankall­ade en undersökni­ngskommiss­ion, som beslutade att huset kunde restaurera­s. Enligt Yurij återställd­es elektricit­eten och kallt vatten i maj, så att han kunde återvända hem. Nu ser byggnaden ut som en ny.

– Det är synd att klaga! De hann göra klart innan frosten slog till. Värmen och vattnet var påkopplat och vi bor hemma. Även om det inte är så bra som det kan vara så är det ändå bättre än att bo i någon annans bostad.

Ludmila Vasylivna tillägger att de var tvungna att återvända till ”kala väggar”. Möbler och hushållsap­parater fick köpas på nytt.

När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 var Kiev ett av huvudmålen. Staden bombades kraftigt och världen kunde se hur byggnad efter byggnad raserades.

Men drygt ett år senare är förstörels­en inte lika märkbar. Staden försöker återställa alla skador kontinuerl­igt medan kriget rasar vidare. Kritiska och sociala infrastruk­turanläggn­ingar har prioritera­ts och reparerats.

Hittills har 47 skolor, 28 förskolor och 46 andra anläggning­ar, inklusive hälsovårds-, sport- och kulturinst­itutioner, renoverats, enligt styret i Kiev. Dessutom är 13 av de 17 mest skadade flervåning­shusen redan restaurera­de.

I början av invasionen, den 26 februari 2022, träffade en rysk missil en 27-våningsbyg­gnad vid Lobanovsky­i-avenyn. Filmerna från explosione­n blev omedelbart virala. Den här videon bara ett av raden bevis på att Ryssland inte bara slog till mot militära anläggning­ar, som de hävdade, utan vanliga civila hus.

Volodymyr bodde i det attackerad­e huset. Han hade tur att varken hans familj eller lägenheten påverkades av attacken. Men han minns den dagen lika väl som att det hände i går.

– Min fru, mina barn och jag skulle ut från det underjordi­ska parkerings­huset. Vi såg en kvinna stå framför oss, hon stirrade rakt igenom mig på huset och sa ”raketen träffade.” Jag vänder mig om – allt är i rök, man kan inte se någonting. Alla skyndade tillbaka till parkeringe­n, säger Volodymyr.

Trots den enorma förstörels­en ska det inte vara särskilt många som skadades, bara ett fåtal personer. Folk var i en djup chock, minns Volodymyr.

– Min fru grät. Vi undrade om det fanns några offer och om huset skulle stå kvar. Vi hade ett akvarium, och jag var orolig att det kunde ha förstörts av stötvågen. Halva huset var bortspräng­t, och du oroar dig för att du kan ha översvämma­t en granne! säger Volodymyr och skrattar.

Volodymyrs familj bodde hos sina vänner liksom många av sina grannar. Men några boende fanns kvar i huset, trots osäkerhete­n om byggnadens framtida öde.

I våras gjorde expertkomm­issionen i Kiev en undersökni­ng av byggnaden och fick reda på att det även efter sådana skador var möjligt att återställa de berörda konstrukti­onerna.

Men det var osäkert när Kiev-styret skulle godkänna finansieri­ngen av byggnadsar­betet. De boendes främsta angelägenh­et var att bygga yttervägga­r och reparera nödvändigh­eter som vatten, el och gastillgån­g i byggnaden. I maj beslutade de boende att samla in pengar till restaureri­ngen för att påskynda den

och skapade en välgörenhe­tsfond.

– Vi förstår att staten inte har tillräckli­gt med medel till allt. Men de boende vill hem! Det handlar om 400 personer, skrev Olena Chumakova, ledaren för initiativg­ruppen av boende, på Facebook.

Människor donerade 1,7 miljoner hryvnia, cirka 476 000 svenska kronor, när Kiev-administra­tionen bekräftade att den skulle ta över återuppbyg­gnaden och alla utgifter. Chumakova uppger att fonden delade insamlade pengar mellan människor från de drabbade lägenheter­na eftersom de hade förlorat absolut allt i attacken.

Nu, ett drygt år sedan den ryska invasionen av Ukraina och attacken mot bostadshus­et, finns inget som påminner om explosione­n kvar. Byggnaden är restaurera­d och ser ut som den gjorde innan invasionen.

Totalt skadades 423 bostadshus i Kiev på grund av kriget, uppger Kievs stadsförva­ltning.

406 hus i den ukrainska huvudstade­n fick i början av invasionen måttliga skador, som trasiga tak, fönster och dörrar och skador på fasaden. De flesta av dem har antingen redan reparerats, bland annat av de boende själva, eller kommer att repareras i slutet av innevarand­e år, uppger myndighete­n.

17 hus identifier­ades som de mest drabbade och pekades särskilt ut för repareras. Tretton av dem har redan renoverats och ytterligar­e fyra kommer att stå färdiga inom de närmaste månaderna.

Också i mars 2022 orsakade en raketträff en storskalig brand i ett hus i Sviatoshyn-distriktet i västra Kiev. Hälften av de 126 lägenheter­na brann helt ned, resten skadades delvis.

Invånaren i huset, Lydia Petrivna, låg och sov när attacken ägde rum och det dröjde innan hon förstod att huset stod i lågor.

– Lägenheten var fruktansvä­rt rökfylld. När jag öppnade dörren till korridoren blåste värmen på mig och dörren var varm. Min dotter sa, låt oss gå ut, men jag var så rädd! minns Lydia Petrivna.

Brandmänne­n tog ut Lydia och hennes dotter oskadda. Efter nästan ett års boende i en hyrd lägenhet ser Lydia Petrivna väldigt mycket fram emot att äntligen få komma hem.

Hennes granne Oleksandr Vladimirov­ich hade precis reparerat sin lägenhet när kriget drabbade Kiev. Han blev mycket upprörd över att se förstörels­en av sitt eget hårda arbete.

– Jag hade precis installera­t de nya fönstren! Alla var borta! Det regnade från taket efter brandmänne­ns arbete.

Oleksandrs besvikelse ligger inte bara i detta. Trots att lokala myndighete­r reparerade hans hem är Oleksandr missnöjd med dess kvalitet och hastighet. Samtidigt medger han att han inte har något annat val än att gå med på stadens villkor.

Egentligen ville han få ekonomisk ersättning för den skadade egendomen, men hans ansökan om pengar var förgäves. Den nyligen antagna lagen, som föreskrive­r ersättning för krigsskada­de fastighete­r, trädde i kraft i maj 2023.

Ukrainare försöker snabbt återställa allt som skadades till följd av Rysslands attacker. Det handlar inte bara om byggnader utan skadad energi-infrastruk­tur, vägar och offentliga utrymmen.

Kievbon Andriy tillbringa­r tid med sitt barn på lekplatsen i Shevchenko

Park i centrala Kiev. En rysk raket träffade platsen i oktober, men numera pratar ingen om den.

– Det var en jättestor grop här, och skräpet låg överallt. De gav journalist­erna en dag på sig att filma och sedan kom staden och fixade väldigt allt snabbt, lade gräset och återställd­e gungan, säger Andriy.

– Om det finns en sådan möjlighet ska det snabbt fixas till, glömmas bort, och leva vidare. För, jag tror att vi kommer att leva med det här kriget länge.

Fotnot: Intervjun genomförde­s av vtidningen­s kontaktper­son på plats Mykhailo Khoroshikh i Kiev. Reportern Anastasija Paltjyk har sedan översatt intervjuer­na och skrivit artikeln.

 ?? ARKIVBILD: UKRAINAS STATLIGA TJÄNST FÖR NÖDSITUATI­ONER ?? Byggnaden på Tatarskaga­tan, 10 minuter från centrala Kiev, kollapsade delvis till följd av explosione­n som ägde rum i början av kriget.
ARKIVBILD: UKRAINAS STATLIGA TJÄNST FÖR NÖDSITUATI­ONER Byggnaden på Tatarskaga­tan, 10 minuter från centrala Kiev, kollapsade delvis till följd av explosione­n som ägde rum i början av kriget.
 ?? ARKIVBILD: UKRAINAS STATLIGA TJÄNST FÖR NÖDSITUATI­ONER ?? I Volodymyrs hus förstördes sex lägenheter av raketbeskj­utning, räddningst­jänsten var inte säkra på om byggnaden skulle stå kvar.
ARKIVBILD: UKRAINAS STATLIGA TJÄNST FÖR NÖDSITUATI­ONER I Volodymyrs hus förstördes sex lägenheter av raketbeskj­utning, räddningst­jänsten var inte säkra på om byggnaden skulle stå kvar.
 ?? BILD: ANDRIJ GORB ?? Nu håller byggnaden på Tatarskaga­tan på att repareras. Kiev-administra­tionen planerar att restaurera byggnaden under sommaren.
BILD: ANDRIJ GORB Nu håller byggnaden på Tatarskaga­tan på att repareras. Kiev-administra­tionen planerar att restaurera byggnaden under sommaren.
 ?? BILD: ANDRIJ GORB ?? Raketen förstörde flera våningar i byggnaden Tatarskaga­tan.
BILD: ANDRIJ GORB Raketen förstörde flera våningar i byggnaden Tatarskaga­tan.
 ?? BILD: ANDRIJ GORB ?? Men så här ser Volodymyrs hus ut ett år efter händelsen.
BILD: ANDRIJ GORB Men så här ser Volodymyrs hus ut ett år efter händelsen.
 ?? ?? Lydia Petrivna räddades av brandmän i mars 2022. Hon är glad över att få komma hem efter månader av att ha bott i en hyrlägenhe­t.
BILD: ANDRIJ GORB
Lydia Petrivna räddades av brandmän i mars 2022. Hon är glad över att få komma hem efter månader av att ha bott i en hyrlägenhe­t. BILD: ANDRIJ GORB
 ?? ?? Lyudmila Vasylivna kan inte hålla tillbaka tårarna när hon minns natten då en projektil träffade hennes hus.
BILD: ANDRIJ GORB
Lyudmila Vasylivna kan inte hålla tillbaka tårarna när hon minns natten då en projektil träffade hennes hus. BILD: ANDRIJ GORB
 ?? ?? Yuriy Melnychenk­o återvände till sin lägenhet i maj 2022, när elektricit­eten och vattnet återställd­es.
BILD: ANDRIJ GORB
Yuriy Melnychenk­o återvände till sin lägenhet i maj 2022, när elektricit­eten och vattnet återställd­es. BILD: ANDRIJ GORB
 ?? ?? Andriy gillar att tillbringa tid i Shevchenko-parken med sina barn. Han är glad att parken snabbt återställd­es.
BILD: ANDRIJ GORB
Andriy gillar att tillbringa tid i Shevchenko-parken med sina barn. Han är glad att parken snabbt återställd­es. BILD: ANDRIJ GORB
 ?? ?? Volodymyr säger att efter missilträf­fen började folk gissa om byggnaden skulle stå kvar eller inte.
BILD: ANDRIJ GORB
Volodymyr säger att efter missilträf­fen började folk gissa om byggnaden skulle stå kvar eller inte. BILD: ANDRIJ GORB
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden