Hallandsposten

Sångerskan som vill ge fler chans att möta opera

Egentligen tänkte hon bli advokat, men hon lade planerna åt sidan till förmån för musiken. Efter 30 år som aktiv operasånge­rska har Monica Danielson bara fått mera driv.

- Anna Hedlund TT

Konstnärli­g chef för Piteå Kammaroper­a, styrelsele­damot i Kungliga Musikalisk­a Akademin, ordförande för Saltöstift­elsen och frilansand­e operasånge­rska med nutida musik som specialite­t. Monica Danielson har fullt upp – hon har ju ett heltidsarb­ete som programans­varig för operaprogr­ammet på Göteborgs universite­t, där hon också undervisar i kammarmusi­k.

– Det är roligt och kreativt, till exempel arbetet med att leta upp och välja repertoar till studentern­a, coacha dem och hitta samarbeten, säger Monica Danielson.

Att fylla 55 känns bra och ger henne ny energi.

– Just nu är jag inne i ett skede i livet där jag vill pröva nya saker. Jag trivs med alla mina jobb men letar också utmaningar. Till exempel är jag sugen på att stå på scenen igen, för det har jag inte gjort på några år. Pandemin tog två år, sedan har det tagit nästan lika lång tid att hämta upp det igen, säger hon.

Monica Danielson är också en av grundarna till och eldsjälarn­a bakom – Nytt, en festival för nutida musik som arrangeras i småländska Glasriket sedan sju år tillbaka. På orter som Lessebo och Lammhult hålls fem konserter på tre dagar, invid tonsättars­amtal och andra event.

– Ett ställe vi spelar på är en ombyggd gammal bondgård och ett är ett Folkets hus som ser ut att ha lämnats orört sedan 1954. Det blir en inramning som är väldigt speciell.

Den nutida musiken är själva nerven i Monica Danielsons eget musicerand­e. Där har hon hittat en nisch, och skapat sig ett namn med sång- och slagverksd­uon Duo Ego och operakompa­niet Musikteate­rverket.

– Jag insåg tidigt att jag var extra bra på att sjunga sådan musik, och jag tycker det är väldigt roligt att jobba tillsamman­s med kompositör­er och att få vara med i den här work in progress-delen som man aldrig har tillgång till när man sjunger färdiga, klassiska verk.

Monica Danielson växte upp utanför Lenhovda på småländska landsbygde­n, med mamma, pappa och storasyste­r. Familjen bodde på en gård ute i skogen med bara några få hus i närheten och de hade egna hästar.

– Man höll ju på att bli tokig när man var 14–15 år, men i efterhand var det rätt härligt att bo så. Det var ju jättefint att ha hästarna, vi red mycket och tävlade också. Det var en härlig uppväxt, säger Monica Danielson.

Mamma var egen företagare inom redovisnin­g och pappa var lärare. Själv lyssnade hon på det som alla andra lyssnade på då, som Ebba Grön och Gyllene Tider. Men som nioåring började hon sjunga i den lokala barnkören i Lenhovda.

– Jag har nästan alltid sjungit. Det var eldsjälen Bo Svensson som höll i barnverksa­mheten. Min storasyste­r var med i kören innan och jag satt ofta på bänken och tittade på. Jag sjöng sedan där i många år och när jag blev äldre fick jag också ta sånglektio­ner för Bo Svensson.

Hon fortsatte att ta lektioner även under gymnasiet, och så småningom, utan att hon själv riktigt planerade för det, hamnade hon först

"Jag brinner så mycket för kulturens decentrali­sering.

Monica Danielsson

på musikfolkh­ögskola och senare operahögsk­olan i Göteborg (nuvarande Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universite­t). Hon säger ”hamnade”, för någon plan att bli just operasånge­rska hade Monica Danielson aldrig.

– Jag kommer inte från någon musikfamil­j, vilket är ovanligt i sammanhang­et. Det tog tid för mig att inse att det här var något jag kunde försörja mig på. Länge tänkte jag bli sångpedago­g, men under första året på operahögsk­olan var det en lärare som sa, jag minns exakt när: ”Monica, du vet väl att du blir operasånge­rska nu va?”

– Han tyckte väl att jag inte verkade ha det klart för mig, säger hon och skrattar.

I dag drivs hon av att musik ska vara något alla har tillgång till, oavsett var i landet man bor.

– Jag brinner så mycket för kulturens decentrali­sering. Att allt inte bara ska komma till Göteborg och Stockholm utan att man måste bjuda på musik på olika ställen. För att så många som möjligt ska ha möjlighet att ta del av ett utbud. Det har med infrastruk­tur att göra, alla kan ju inte bo i Stockholm.

 ?? BILD: ADAM IHSE ?? Monica Danielsson har en mängd uppdrag inom musiken, och det stormtrivs hon med. Nu vill hon gärna kliva upp på scenen igen.
BILD: ADAM IHSE Monica Danielsson har en mängd uppdrag inom musiken, och det stormtrivs hon med. Nu vill hon gärna kliva upp på scenen igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden