Hallandsposten

Fredrik Jonsson: Ett brutalt slut – men Allsvenska­ns topplag är varnade

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

I95 minuter stod HBK för ett exemplaris­kt försvarssp­el mot serieledan­de Malmö FF. Sedan gjorde historiens vingslag sig påminda på sitt mest brutala sätt.

HBK förlorade, MFF:S segertåg rullade vidare men Allsvenska­ns topplag har blivit varnade nu – på Örjans vall finns inte några enkla poäng att hämta.

Drygt 100 minuters allsvensk fotboll mellan ett heroiskt försvarand­e HBK och ett frenetiskt anfallande Malmö FF inför över 10 000 åskådare kokades till slut ner i två nyckelsekv­enser.

Inhopparen Alexander Johansson

fick HBK:S bästa målchans och enda avslut på mål i den 71:a minuten när Viktor Granath skarvnicka­de fram men avslutet räddades av Johan Dahlin.

I stället var det MFF:S inhoppare Patriot Sejdiu (en spelare som jag för övrigt tycker skulle vara ett bra lån för HBK om han letar mer speltid) som bombade in 1–0 i den sjätte övertidsmi­nuten. Ett brutalt slut efter att Hbk-försvaret för första och enda gången i matchen hamnat i osynk när Erik Ahlstrand först blev knuffad ur position av Mff-kaptenen Anders Christians­en och sedan tre Hbk-spelare som stod med ryggen mot situatione­n när Stefano Vecchia fick bollen.

Det blev en dyrköpt lärdom om att aldrig slappna av innan domaren blåst av.

HBK:S manager Magnus Haglund var inte nöjd med vare sig knuffen på Ahlstrand eller att Martin Olsson fick spela vidare trots att han blödde.

– Men så får man tydligen göra, sa Haglund med en syrlig passning till rättskipar­na.

Med tanke på att Phil Ofosu-ayeh i senaste matchen mot Häcken fick kliva av både en och två gånger för att plåstra om en blödande näsa kan man så klart förstå den kritiken.

Fram till dess hade dock HBK gjort en exemplaris­k försvarsin­sats trots 1–16 i avslut. 18-årige Kazper Karlsson lyckades tillsamman­s med Phil Ofosu-ayeh mer eller mindre helt stänga Malmös starka vänsterkan­t, Joseph Baffoe var tillbaka och storspelad­e i mittförsva­ret mot skytteliga­ledaren Isaac Kiese Thelin, Hbk-kaptenen Andreas Johansson la ännu en stormatch till handlingar­na, Malkolm Nilsson Säfqvist var säkerheten personifie­rad i mål och Amir Al-ammari och Erik Ahlstrand lyckats fylla hålet på mittfältet när Joel Allansson tvingades kasta in handduken i paus.

”Det kändes som att Halmstad hade hela avbytarbås­et i målet”, sa MFF:S tränare Henrik Rydström på ett målande vis.

En smula överdrift så klart men i segrarna mot AIK, Djurgården och Häcken har HBK haft 30, 30 respektive 34 procent bollinneha­v – och vunnit.

Mot Malmö FF hade HBK ännu mindre, 26 procent i första halvlek, 28 procent i andra – och det räckte sånär till att man blev det första laget att ta poäng av Malmö FF i år.

– Men vi vill ha mycket boll, poängterad­e Magnus Haglund när jag frågade om hur väl HBK ändå trivs med att INTE ha den.

Man kan så klart önska mer eget spel med bollen, det kommer matcher där det behövs, men man ska inte bortse från att i spelet utan boll har HBK sett väldigt tryggt ut på hemmaplan mot fyra topplag nu.

Så även om historiens vingslag gjorde sig påminda – HBK har bara vunnit mot Malmö FF fyra gånger efter 2001 och tagit poäng i 6 av 16 möten efter den senaste segern 2008 – så vågar jag påstå att Allsvenska­ns övriga topplag har blivit varnade nu. På Örjans vall finns inte några enkla poäng att hämta.

Men för HBK gäller det nu framför allt att visa att man även kan ta poäng och segrar mot lagen i botten av tabellen och även utanför stadsgräns­en.

Närmast nästjumbon Sirius borta och innan sommaruppe­hållet väntar ett extra viktigt derby mot jumbon Varberg.

Det är i de matcherna HBK tar kontrollen över sitt allsvenska öde.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Ett brutalt slut för HBK som ändå har varnat toppklubba­rna om att det inte finns lätta poäng att hämta på Örjans vall, skriver HP:S sportchef i sin krönika.
BILD: ROGER LARSSON Ett brutalt slut för HBK som ändå har varnat toppklubba­rna om att det inte finns lätta poäng att hämta på Örjans vall, skriver HP:S sportchef i sin krönika.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden