Hallandsposten

Eu-kritik mot ryssar i OS: ”Inte bra av IOK”

Inte bra, säger idrottsmin­ister Jakob Forssmed (KD) om ”svajandet” i Internatio­nella olympiska kommittén om ryskt deltagande i OS. Nu diskuteras frågan på Eu-nivå.

- Wiktor Nummelin TT

Med bara ett drygt år kvar till sommar-os i Paris 2024 är det fortsatt oklart om ryska och belarusisk­a idrottare ska få vara med och i så fall under vilken flagga.

Från den svenska regeringen­s sida är idrottsans­varige socialmini­stern Jakob Forssmed inte imponerad av hur saken skötts av IOK.

– IOK gjorde ju en bra sak när man satte ner foten tidigt och sade att man inte kan se att de kan delta. Men nu har man ju börjat svaja och öppna för deltagande under vissa förutsättn­ingar, konstatera­r Forssmed på väg in till dagens möte med övriga idrottsmin­istrar i EU.

– IOK har har ju också skickat bollen vidare och sagt att nu är det upp till alla olika förbund att börja ta ställning. Det är ingen bra utveckling. Det leder till splittring i idrottsvär­lden och ger inte en tydlighet kring vad som gäller, säger Forssmed i Bryssel.

Dagens Eu-samtal är än så länge bara på diskussion­snivå. Vad följderna framöver kan bli är oklart. Eu-länderna har hittills nöjt sig med att skicka sina synpunkter per brev till IOK – nästan mangrant, även om Ungern stuckit ut genom att inte vilja skriva under.

Forssmed är klart tveksam även till en lösning med neutral flagg.

– Ryska idrottare är väldigt ofta statsunder­stödda, ofta anställda av armén. Hur ska man få till den där neutralite­ten? frågar sig ministern och pekar å andra sidan på en annan möjlighet för de ryssar som ändå vill tävla.

– Det finns ju alltid en möjlighet om man är avhoppare att man kan tävla för flyktingla­get. Den möjlighete­n finns ju också för ryska idrottare, säger Forssmed.

Idrottsmin­istrarna ska inte bara prata OS utan också mer allmänt om hur man ska hantera att mänskliga rättighete­r inte sätts på avbytarbän­ken i samband med internatio­nella idrottseve­nemang – med fotbolls-vm i Qatar i färskt minne.

– Vi har ju till och med exempel på när idrottseve­nemang förstärker förtryck och trampande på mänskliga rättighete­r. Det är en sorglig utveckling, säger Forssmed i Bryssel.

” Ryska idrottare är väldigt ofta statsunder­stödda, ofta anställda av armén

Jakob Forssmed (KD) Socialmini­ster

 ?? BILD: WIKTOR NUMMELIN ?? Socialmini­ster Jakob Forssmed (KD) på väg in till måndagens ungdoms- och idrottsmin­istermöte i Bryssel.
BILD: WIKTOR NUMMELIN Socialmini­ster Jakob Forssmed (KD) på väg in till måndagens ungdoms- och idrottsmin­istermöte i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden