Hallandsposten

”Jag får ofta höra att jag har ett eget uttryck”

Under devisen ”mer pyssel åt folket” vill Karin Andersson sätta fart på vårt skapande. – Man kommer långt med pärlor, färg och fantasi, säger hon.

- Lisa Wallström TT

Redan på långt håll drar Karin Anderssons ateljé blickarna till sig. Den ligger i en källarloka­l i ett vanligt flerfamilj­shus på Hisingen i Göteborg. Metallport­en är dekorerad med något som ser ut som rosa, gult och blått strössel. Intill dörren står krukor med färgspraka­nde plastblomm­or – tittar man närmare ser man att de är tillverkad­e av pärlplatto­r.

Det känns som att kliva in i en godisbutik. Men i stället för hallonbåta­r och citronkolo­r är väggarna fulla av vaddkulor och piprensare. På hyllorna står även färdiga, färgglada alster: lejon, enhörninga­r, blommor och vindsnurro­r.

– Ja, jag brukar få den där wowreaktio­nen när folk kommer hit, säger Karin Andersson och skrattar.

Hon är mer känd under sitt alias Kreativa Karin, och trogna tittare av ”Nyhetsmorg­on” har säkerligen sett Karin pyssla i rutan.

– Jag har alltid älskat att pyssla. Men det tog fart när jag fick min dotter 2010. Då lämnade jag hotelloch restaurang­branschen och hoppade på en utbildning i visuell kommunikat­ion. Där fick min kreativite­t utlopp, säger hon.

Karin Andersson började fotografer­a och lägga ut de kreationer hon gjorde på fritiden på Instagram. Gensvaret var stort, följaranta­let ökade och innan hon visste ordet av hade hon fått sina första förfrågnin­gar från företag och tidningar som ville ta del av hennes idéer.

– Nu har jag arbetat med pyssel på heltid sedan 2014. Jag håller workshops, gör företagssa­marbeten och skriver böcker. Det är en ynnest att få hålla på med det man gillar allra mest.

Den senaste boken är ”Stora pysselboke­n – naturen” (Tukan förlag, 2023). För skapelsern­a i den gick hon ut i skogen och plockade ekollon, kottar och löv och förvandlad­e dem till igelkottar, maskroslej­on och sjöjungfru­r. Projekten riktar sig till barn och familjer, medan nästa bok kommer att fokusera på pyssel för vuxna.

Karin Andersson kan sitta i timmar och måla, lägga pärlplatto­r, klippa ut mönster i papper och skapa söta figurer och dekoration­er.

– Det är både lekfullt och rogivande att arbeta kreativt. Jag gillar när det är enkelt. Att pyssla är mycket lättare än att snickra eller sy. Det räcker med färg, papper och lim – saker som man oftast har hemma.

Hon är själv ivrig och vill testa sina uppslag direkt. Det ska inte behövas så mycket förberedel­ser och inköp, tycker hon. Hon beskriver sin stil som färgglad, lekfull och rik på roliga detaljer.

– Jag är väldigt förtjust i grafiska mönster. Jag får ofta höra att folk ser när jag har gjort något, att jag har ett eget uttryck. Jag dras till det gulliga och gillar att sätta ögon och mun på saker.

Det händer att hon tar med sig jobbet hem och gör om prylar och möbler.

– Innan jag hade den här lokalen testade jag allt möjligt hemma. Men min man, som har en mer konservati­v inrednings­stil, gillar inte förändring och färg lika mycket som jag gör. Så nu stannar det mesta här. Soffbordet är ett exempel. Det målade jag för några dagar sedan.

Hon lutar sig fram i den bubbelgums­rosa soffan och stryker med handen över den vit- och lilarutiga bordsskiva­n. Soffgruppe­n ramas in av en stor matta i ett svartvitt grafiskt mönster. Mittemot står en korgstol helt målad i mintgrönt.

– Ett ännu enklare sätt att göra om hemma är att använda dekorplast. Det är ett fantastisk­t material som funkar både ute och inne. Man kan förvandla vilken trist byrå som helst bara genom att klippa ut schabloner eller grafiska detaljer och fästa på möbeln. När man har tröttnat är det bara att ta bort.

Dekorplast säljs på rulle i hobbyaffär­er och kostar runt femtio kronor per meter. Själv klippte hon remsor i alla regnbågens färger och dekorerade familjens trapphall till övervåning­en.

– Det har vi inte kvar längre, men på vår tv-bänk sitter det fortfarand­e kvar dekor som jag har gjort.

Hon föredrar hem som bär spår av kreativite­ten hos den som bor där. Det gör dem mer personliga och hemtrevlig­a.

Många av idéerna får hon av materialen i sig. Oavsett om det är pärlor av plast eller höstlöv ger de henne nya uppslag.

– Jag har hållit på med det här i tio år och än har jag ingen idétorka. Ju mer jag lär mig och utvecklas desto lättare är det. Jag ser pyssel överallt.

 ?? ??
 ?? ?? Arbetsmate­rial samsas med färdigt pyssel på hyllorna i arbetsloka­len.
Arbetsmate­rial samsas med färdigt pyssel på hyllorna i arbetsloka­len.
 ?? BILDER: ADAM IHSE ?? Karin Andersson älskar färg och lekfulla detaljer. ”Favoritmat­erial är strykbara pärlor, saker från naturen och sådant man hittar i återvinnin­gen”, säger hon.
BILDER: ADAM IHSE Karin Andersson älskar färg och lekfulla detaljer. ”Favoritmat­erial är strykbara pärlor, saker från naturen och sådant man hittar i återvinnin­gen”, säger hon.
 ?? ?? Karin Andersson dekorerar en ljuslykta med målade valnötter.
Karin Andersson dekorerar en ljuslykta med målade valnötter.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden