Hallandsposten

Många fördelar med att äga sin egen bostad

- Staffan Ring, moderat Margareta Lindgren, ordförande Miljöparti­et Laholm

Boende. Att äga sin egen bostad har många fördelar jämfört med att hyra en lägenhet. Förutom att det ger en känsla av stabilitet och trygghet, finns det även många ekonomiska fördelar. När du äger en bostad har du möjlighet att bygga upp en kapitalbas som du kan dra nytta av i framtiden. Genom att äga en bostad kan du också öka ditt kreditvärd­e, vilket kan vara till hjälp om du någonsin vill ta ut ett lån eller ansöka om en kredit. När människor äger sina egna hem blir de ofta mer engagerade i sitt bostadsomr­åde och bidrar till en ökad samhörighe­t och ett stärkt lokalsamhä­lle. Genom att skapa ett känslomäss­igt band till sitt bostadsomr­åde ökar också motivation­en för att göra det till en trivsam och säker plats att bo på.

Marknadsek­onomin bör även styra vilka olika former av boende som byggs, såsom lägenheter, parhus och villor. Byggföreta­g kommer att bygga det som det finns efterfråga­n på och vad de bedömer som mest lönsamt. På så sätt kan marknadsek­onomin bidra till att det finns ett varierat utbud av bostäder som passar olika behov och budgetar.

Fördelarna med privatägan­de sträcker sig också utanför det egna hemmet och kan påverka hela samhället.

När fler människor äger sina egna bostäder ökar samhällets stabilitet och säkerhet. Det är mindre sannolikt att bostadsomr­åden förfaller och kriminalit­et uppstår när fler människor är engagerade i och ansvariga för sin omgivning. Detta skapar också en känsla av samhörighe­t och gemenskap som kan vara svår att uppnå i hyresbostä­der.

Att blanda villor, kedjehus och bostadsrät­ter i samma område skapar en varierad och levande stadsbild.

Detta ger ett mer diversifie­rat bostadsutb­ud för både unga och gamla, singlar och familjer. Genom att ha en variation av boendeform­er i samma område ökar även möjlighete­n för social interaktio­n och integratio­n. Familjer kan mötas på lekplatser och i parker, medan singlar och pensionäre­r kan samlas på kaféer och i gemensamma utrymmen.

Privatägda hem minskar också kommunens kostnader, eftersom ägarna själva är ansvariga för underhåll och reparation­er av sina hem. Hyresvärda­r har ofta stora fastighets­bestånd och kan därför ha svårt att hålla jämna steg med underhålls­behovet, vilket kan leda till försämrad bostadskva­litet och högre kostnader för kommunen.

Miljö. Miljöparti­et var inte med på manifestat­ionen för bilar på stranden.

Vi är emot bilar som kör och parkerar på stranden.

Detta skrev MP i en motion 2016. Att ta bort all körning och parkering är dock inte möjligt och heller inte önskvärt. Räddningst­jänst, strandserv­ice, funktionsn­edsatta, båtisättni­ng och liknande bör få ske på några ställen. Av den anledninge­n behöver man överklaga eller begära dispens från länsstyrel­sens beslut.

Vi föreslog redan i motionen att en grupp med kompetenta personer med olika intressen skulle tillsättas för att finna möjliga lösningar med mål att sluta använda stranden som väg och parkerings­plats. Motionen avslogs.

För att skydda strand, hed och bakomligga­nde bebyggelse bör flertalet vägar läggas igen, kanske 15 av de 23 befintliga, alltså inte bara förses med bom. Fyll dem med sand, lägg ut kokosmatto­r och transplant­era gräs och ljung, detta för att hindra havet från att komma in och erodera bort sanden. Detta är en klimatanpa­ssningsåtg­ärd. Klimatanpa­ssningspla­nen 2014 föreslog detta och det borde vara i kommunens intresse, trots att marken är privatägd. Där föreslogs också att en förvaltnin­gsplan för hållbart nyttjande av stranden skulle tas fram, vilket inte är gjort.

En kampanj för att ta sig till stranden på andra sätt bör initieras. Alternativ­a p-platser tas fram, kanske badbuss. Viljan finns inte, man har aldrig försökt, säger bara: det går inte, det blir kaos. En parkerings­utredning är gjord, så sätt i gång, alternativ finns men det kostar.

Så nu står vi här. Viljan att göra något annat än skrika högt och protestera har inte funnits och finns inte. Vi gömmer huvudet i sanden så länge det finns någon sand. Fortsätter detta ställnings­krig med bilar eller inte bilar som egentligen är en icke-fråga i förhålland­e till den klimatanpa­ssning vi behöver göra, är det bara att rätta sig efter beslutet och vänta på att havet tar bort stranden och tränger in i bebyggelse­n.

Naturen sätter gränser för vad som är lämpligt oavsett partifärg.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK PERSSON ?? Att blanda villor, kedjehus och bostadsrät­ter i samma område skapar en varierad och levande stadsbild. Detta ger ett mer diversifie­rat bostadsutb­ud för både unga och gamla, singlar och familjer, skriver Staffan Ring.
ARKIVBILD: FREDRIK PERSSON Att blanda villor, kedjehus och bostadsrät­ter i samma område skapar en varierad och levande stadsbild. Detta ger ett mer diversifie­rat bostadsutb­ud för både unga och gamla, singlar och familjer, skriver Staffan Ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden