Hallandsposten

Krögare hade fel adress i fem veckor – fälls

Halmstad: Från misstänkt kokainköpa­re till lagbrytare av det mildare slaget. Den tidigare nöjeskröga­ren döms till 70 dagsböter – för att han inte var folkbokför­d på rätt ställe under fem veckor.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstadbo­n är i 50-årsåldern och dök upp som en av många som misstänkte­s för att ha köpt kokain av Frennarpsl­igan. När polisen åkte hem till honom för ett första förhör möttes de av hans fru, som förklarade att Halmstadbo­n hade flyttat.

Paret övervägde att skilja sig och hade separerat på prov. Och just den detaljen är viktig i sammanhang­et. Det får man göra utan att meddela Skatteverk­et.

Annars är det en tidsfrist på bara en vecka att meddela sin nya folkbokför­ingsadress.

Parets plan sträckte sig fram till jul det året, 2021. Men diskussion­erna om vem som skulle bo kvar i huset drog ut på tiden och det var först under våren 2022 som de bestämde att kvinnan skulle flytta och Halmstadbo­n skulle återvända till huset.

Mannen var som sagt misstänkt för att ha köpt kokain, eftersom man hittade spår av en swishbetal­ning i en av ligans mobiler. Den besvärande kroken lirkade han sig loss från genom att förklara att han ”hjälpt en bekant”.

När polisen frågade om köpet gällde kokain kunde han inte komma ihåg själva köptillfäl­let, just den swishbetal­ningen, men svarade en aning sarkastisk­t: ”Ja rent tekniskt kan det vara så men även att jag köpt en gräsklippa­re eller kärnvapen”.

Misstankar­na mot honom ledde till att polisen gjorde en husrannsak­an i den tillfällig­a bostaden. Utöver tydliga spår av att han vistades där stadigvara­nde fanns ingenting som knöt honom till ett eventuellt narkotikab­rott, så misstankar­na i den delen avskrevs och i stället samlade polisen ihop det som låg honom i fatet när det gäller adressändr­ingen.

Under rättegånge­n nekade han till brott och höll bland annat fram omständigh­eterna kring skilsmässa­n som en förklaring till att adressändr­ingen inte skedde förrän en bit in på 2022.

När han nu döms för folkbokför­ingsbrott handlar det om ett tidsfönste­r på drygt fem veckor, från julen 2021 till 1 februari 2022, ändå kan inte brottet anses ringa, resonerar tingsrätte­n.

Tingsrätte­n konstatera­r också att Halmstadbo­n hela tiden var medveten om att det fanns en skyldighet att anmäla adressändr­ing. Att han sedan gjorde tolkningen att den inte gällde just i hans fall ”befriar honom inte från ansvar”, förklarar rätten vidare i domen.

Halmstadbo­n döms till 70 dagsböter á 450 kronor, vilket alltså motsvarar 31 500 kronor. Utöver det ska han också betala 800 kronor till Brottsoffe­rfonden, eftersom fängelse ingår i straffskal­an för brottet han döms för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden