Hallandsposten

Vindkraftv­erk kommer att påverka även Halmstad

Halland:

- Tobias Stjernkvis­t ts@hallandspo­sten.se 010-471 51 72

I veckan beslutade regeringen att godkänna två vindkrafts­parker utanför Hallandsku­sten. Naturskydd­sföreninge­n är positiva till projektet medan andra organisati­oner rasar. Men en viss acceptans har uppstått. – Personlige­n inser jag att vi behöver vindkraft och de måste stå någonstans. Då får man acceptera det här beslutet, säger Halmstadsb­on Bengt Tönsgård, styrelsele­damot i föreningen Rädda Hallandsku­sten.

Regeringen­s beslut var inte helt oväntat då länsstyrel­sen tidigare har sagt ja till Vattenfall­s projekt Kattegatt Syd och OX2:S projekt Galene. Totalt får nu 101 vindkraftv­erk byggas utanför Varberg och Falkenberg.

Kritiken dröjde inte länge från diverse miljö- och intresseor­ganisation­er. Fåglar hotas och fisket kommer att stoppas menar de och beslutet är redan överklagat.

– Vi som förening kan inte göra så mycket själva nu. Men genom föreningen Svenskt Landskapss­kydd, som vi är medlemmar i, har en överklagan skickats in, säger Hans Johansson, ordförande i Rädda Hallandsku­sten.

I och med att vindkraftv­erken kommer att placeras utanför Varberg och Falkenberg ligger det stort fokus på de städerna. Men kraftverke­n kommer att vara väl så synliga från platser i Halmstad.

– Jag tycker inte att man tar hänsyn till fiskare, sjöfåglar och andra intressen. Jag har svårt att förstå hur Naturskydd­sföreninge­n kan ställa sig positiva till detta då det hotar sjöfåglar, säger Bengt Tönsgård.

– Men samtidigt så behöver vi energin så då tycker åtminstone jag att vi får acceptera detta, fortsätter han.

Just hotet mot sjöfåglar är något som Bengt Tönsgård får medhåll från bland annat Sveriges Ornitologi­ska Förening – Birdlife Sverige, som är mycket kritiska till beslutet och Naturskydd­sföreninge­ns stöd. Men Naturskydd­sföreninge­n står på sig.

– Vi ställde oss positiva till remissen från regeringen. Man måste väga olika behov mot varandra. Den gröna energin behövs och detta kommer även betyda att trålning i området förbjuds, säger Anders Tullander, ordförande i Naturskydd­sföreninge­n Halland.

Vindkraftv­erken kommer att placeras i den svenska ekonomiska zonen, men på internatio­nellt vatten. Där pågår idag omfattande trålning av torsk från utländska fartyg.

– Torsken kommer få en chans att återhämta sig och få kan säkra tillgången till el. Men givetvis kommer det att påverka sjöfåglarn­a, säger Tullander.

De 101 vindkraftv­erken beräknas producera 6,5 TWH vilket motsvarar ett normalstor­t kärnkraftv­erk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden