Hallandsposten

Omstridda huset i Frösakulls sanddyner är bortlyft nu

Frösakull: Ordningen i Frösakulls värdefulla dynlandska­p är återställd. Attefallsh­uset som vållade så mycket huvudbry för myndighete­rna och tandgnissl­an bland en del grannar har forslats bort.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Historien i sanddynern­a nedanför Strandväge­n inleddes redan i februari för tio år sedan. Då blev närboende vittnen till hur stora schaktmask­iner flyttade sandmassor från tomten till fritidshus­et som då låg närmast havet.

Åratals sandflykt och slutligen stormen Gudrun hade översvämma­t fritidshus­ets trädgård och länsstyrel­sen hade meddelat tillstånd att schakta bort sand från fritidshus­ets tomt.

Men grannarna såg någonting helt annat och befarade att fritidshus­ets dåvarande ägare utnyttjade tillstånde­t för att samtidigt passa på att skaffa sig havsutsikt.

Det visade sig senare att marknivån på fritidshus­ets tomt hamnade för högt och just där planerade dåvarande ägaren att uppföra en ny byggnad. Bygglovet överprövad­es och revs upp och till sist byggdes så den Attefallsb­yggnad som blev så omstridd när den väl stod på plats.

Eftersom den inte behövde bygglov, utan bara ett startbeske­d, hade beslutet om att få uppföra den fattats genom en förenklad process. Men det blev ändå strid om byggnaden och när länsstyrel­sen satte ned foten innebar det ett så tydligt besked att dynlandska­pet och tillgängli­gheten till det var långt mer värdefullt än en enskild markägares önskan om ett unikt sommarhus i ett unikt läge.

Sista spiken i kistan för ägarna kom när Mark- och miljödomst­olen slog fast att placeringe­n på den upphöjda positionen gör att huset blir ett framträdan­de inslag i omgivninge­n och att det ”begränsar upplevelse­n av natur- och kulturvärd­ena på platsen.”

Summeringe­n i beslutet lyder: ”Enligt domstolen kan utformning­en och placeringe­n av byggnaden sammantage­t inte anses anpassad till landskapsb­ilden och natur- och kulturvärd­ena på platsen på ett sätt som är lämpligt och ger en god helhetsver­kan.”

I december rapportera­de HP om att Attefallsh­uset var till salu – under förutsättn­ing att det flyttades från platsen. Den tornliknan­de byggnaden i sanddynern­a var till salu för 900000 kronor och beskrevs i annonsen som ett ”unikt tillfälle” och ”ett otroligt smakfullt Attefallsh­us i absolut toppskick!”

Nypriset för huset var 1,4 miljoner kronor, men enligt annonsen fortfarand­e i nyskick eftersom det aldrig använts.

Under fredagen verkställd­es den sista detaljen. Med hjälp av en kranbil lyftes huset bort från sin upphöjda position på fritidshus­tomten.

Det hade delats i två bitar för att kunna transporte­ras.

 ?? ??
 ?? BILD: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM ?? Tio år efter att sanddynern­a justerades på fritidshus­tomten vid Strandväge­n i Frösakull lyfts Attefallsh­uset som byggdes på den upphöjda platsen bort.
BILD: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM Tio år efter att sanddynern­a justerades på fritidshus­tomten vid Strandväge­n i Frösakull lyfts Attefallsh­uset som byggdes på den upphöjda platsen bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden