Hallandsposten

Kommunråde­t: ”Kan behövas ytterligar­e en skattehöjn­ing”

Laholm: Laholms kommun har föresatt sig att både höja skatten och spara 35 miljoner kronor. Det är inte säkert att det räcker. – Det behövs kanske ytterligar­e skattehöjn­ing och mer besparinga­r, säger kommunstyr­elsens ordförande Ove Bengtsson (C).

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholms besparinga­r inför 2024 målar upp mörka framtidsut­sikter för den kommunala verksamhet­en. En förvaltnin­g ska avvecklas och i nämndernas olika sparpaket nämns sådant som minskad skolpeng, försämrad räddningst­jänst, högre avgifter för äldre och sämre utbud i skolmatsal­arna.

Men innan kommunen ens kommer så långt måste 2023 klaras av. Och det ser inte bra ut. Både socialnämn­den och barn- och ungdomsnäm­nden har aviserat underskott redan i början av det här året.

Kommunråde­t Ove Bengtsson (C) är bekymrad.

– Det är mycket oroande. Med de bitar vi fått ta del av kan vi konstatera att som det ligger nu handlar det om minst det dubbla i sparbeting för att bedriva verksamhet­en med den ekonomin vi har, säger han.

Kommer det ännu ett sparpaket längre fram?

– Det sa jag inte. Jag sa bara att det är besvärligt. Det här kommer att ge sig under hösten när vi jobbar med budgeten.

Laholms kommun valde att inte höja skatten 2023. I stället plockade man 64 miljoner kronor av sina sparade pengar.

Nästa år har politikern­a flaggat för att det blir en skattehöjn­ing med 52 öre. Men det kan bli mer.

– Vi får ta det i budgetbere­dningen. Det är för tidigt att lyfta den frågan. Som det ser ut nu är det de 52 örena som fullmäktig­e har sagt och de 35 miljonerna i sparbeting. Men det är kanske både ytterligar­e skattehöjn­ing och ytterligar­e besparinga­r som behöver göras. Då är vi nere och drar i både ben och märg, säger Ove Bengtsson.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) målar upp exakt de här tendensern­a för hela landet och varnar för stora underskott i alla regioner och de flesta kommuner. Ove Bengtsson menar att Laholm varit förutseend­e och sett vad som var på väg att hända.

– Vi tog beslutet redan i november att vi behövde göra åtgärder inför 2024. Vi hade egentligen behövt åtgärderna under 2023, men att vi tog ur resultatut­jämningsre­serverna gav oss respit att kunna jobba med ekonomin under det här året, säger han.

När det sett kärvt ut förr om åren har det hänt att staten gått in och bidragit till att rädda den kommunala ekonomin. Någon sådan räddningsp­lanka syns inte till den här gången.

– Nej, det hoppet tror jag inte på. Det skulle vara om det kommer något i höstbudget­en. Det kan det göra om SKR får genomslags­kraft. Men jag vet inte, säger Ove Bengtsson.

 ?? BILD: LOVISA ESSUNGER/ARKIV ?? Laholms ekonomi gör Ove Bengtsson (C) oroad. Även skattebeta­larna har anledning att vara bekymrade om inte kurvorna snart börjar peka åt ett annat håll.
BILD: LOVISA ESSUNGER/ARKIV Laholms ekonomi gör Ove Bengtsson (C) oroad. Även skattebeta­larna har anledning att vara bekymrade om inte kurvorna snart börjar peka åt ett annat håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden