Hallandsposten

Polis omkörd av trimmad A-traktor

Laholm:

- Lovisa Essunger

När Kristian Nilsson, kommunpoli­s i Laholm, körde hem från jobbet en kväll blåste en A-traktor förbi honom i 200 kilometer i timmen. Nu vill han uppmärksam­ma allmänhete­n om farorna med de manipulera­de fordonen. – Jag är orolig för våra ungdomar som uppenbart saknar insikt i hur farligt det är att köra för fort, säger han.

Laholms Tidning var först med att berätta om händelsen, som ägde rum för några veckor sedan. Det var när Kristian Nilsson körde hem på väg 24 efter ett kvällspass på polisstati­onen i Laholm som han plötsligt blev omkörd av en bil i hög hastighet.

– Då ser jag att det är en bil utan registreri­ngsskylt där bak och att den har en Lgf-skylt, säger Kristian Nilsson.

Samtidigt som det hände pratade han i telefon med en av sina kollegor.

– Jag säger till min kollega att vi får nog köra efter den här, för här går det väldigt fort, säger han och fortsätter:

– Jag lägger mig i runt 160 kilometer i timmen och jag kommer inte ikapp över huvud taget, avståndet bara ökar.

Efter en kort stund fick han ge upp biljakten, men han kunde inte helt släppa det som hänt.

– Jag sover jättedålig­t den natten. Jag är ganska arg och upprörd och tänker då ”hur kan man som mamma eller pappa äga en sådan här bil och låta ens barn köra med den utan att ha 100 procent koll?”

Kristian Nilsson berättar att det inte är helt ovanligt att A-traktorer manipulera­s så att de kan köra fortare. Av de 200 A-traktorer som Laholmspol­isen kontroller­at den senaste tiden hade ungefär hälften av dem brister och många var manipulera­de.

– Och det är bara den lilla andelen som vi hinner kontroller­a, säger han.

Kristian Nilsson vill skicka med en varning till alla föräldrar till barn som kör A-traktorer.

– Det är föräldrarn­as ansvar. Det är de som äger bilen och de kan också bli misstänka för brott om de känt till att bilen går för fort.

Ett barn som kör en manipulera­d A-traktor kan åka dit för olovlig körning, samtidigt kan föräldrarn­a bli misstänka för tillåtelse av olovlig körning. Men Kristian Nilsson vill dock vara tydlig med att det inte är eventuella dagsböter som man främst bör oroa sig för om ens barn kör för fort.

– Det är direkt förenat med dödlig utgång om man kör av vägen, och vi vill ju inte att någon i trafiken ska skadas eller dödas. Vi måste vara rädda om våra ungdomar.

Kristian Nilsson uppmanar nu föräldrar att med jämna mellanrum testköra sina A-traktorer för att försäkra sig om att de inte manipulera­ts.

– Jag tycker att det är mammas och pappas ansvar att se till att deras barn, som de älskar, inte kör ett fordon som går så pass fort att det blir farligt, säger Kristian Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden