Hallandsposten

Hotade polis i hämndlystn­a sms – åtalas

Laholm: En laholmare skickade sms till en polis som tidigare gripit honom. En oskyldig fyllegrej, hävdar mannen. Förtäckta hot i hämndsyfte, anser åklagaren. Hur sms:en ska tolkas blir nu en fråga för domstol.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

En lördagsnat­t i mars skickade laholmaren en skärmdump och flera textmeddel­anden till polismanne­ns mobiltelef­on.

Mannen uppgav sin adress och bjöd hem polismanne­n till sig. Han bifogade också en bild från en polisutred­ning. Ett stycke var inringat där polismanne­n beskrev allvarliga hot som laholmaren tidigare hade riktat mot honom vid ett ingripande.

Polisen hade också skrivit att han inte tror att mannen är kompetent nog att söka upp honom. Den meningen var understruk­en i skärmdumpe­n.

Polismanne­n nobbade inbjudan. Istället blev det insatsstyr­kan som bankade på hemma hos mannen och sökte igenom hans bostad. Han var inte hemma vid tillfället, men hämtades på sin arbetsplat­s för förhör.

Nu har den 37-årige mannen åtalats för hot mot tjänsteman.

– Jag anser att andemening­en när man skickar sms på det här sättet är att hota. Han har ringat in stycket där hoten beskrivs och strukit under meningen där polisen säger att han inte kunde hitta honom, säger kammaråkla­gare Aron Willhammar.

Det finns dock inget uttalat hot i själva sms:en. I andra hand åtalas mannen för förgripels­e mot tjänsteman. Det handlar då om att han skickat meddelande­na för att hämnas på polismanne­n för åtgärder som denne gjort i sin myndighets­utövning som polis.

Mannen uppger själv att han inte alls avsåg att hota. Han ville bara visa att han faktiskt var kompetent nog att hitta polismanne­n.

– Det var inte menat som ett brott. Det var en dum fyllegrej. Jag skulle få en dum upprättels­e för en skitsak, säger han i förhör.

En omständigh­et i sammanhang­et är att laholmaren trodde att polisen hade förlorat sitt jobb, vilket han skadeglatt gottade sig åt i ett sms.

Polismanne­n har dömts av hovrätten för att han knockat en handfängsl­ad man i arresten. Domen är överklagad, men om den står sig blir polismanne­n av med sitt jobb.

– Det är karma. Han blev av med sitt jobb och jag med mitt, säger mannen i förhöret.

Spelar det någon roll att han trodde att han skrev till en före detta polis?

– Min bedömning av rättsläget är att det inte gör det. Det är också en sak vi får se hur rätten bedömer. Jag har skrivit åtalet på så sätt att tingsrätte­n i så fall kan döma för olaga hot och ofredande i stället, säger Aron Willhammar.

Bedömninge­n påverkar vilket straff som kan bli aktuellt vid fällande dom. Hot mot tjänsteman anses allvarliga­re än hot mot en privatpers­on och skulle, enligt åklagaren, kunna ge ett kortare fängelsest­raff.

Rättegånge­n ska hållas i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden