Hallandsposten

M-ledamot frias från misstankar om sexköp

Förundersö­kningen gällande om en moderat riksdagsle­damot köpt sex läggs ner, enligt Åklagarmyn­digheten. – Det är tre personer, tre olika uppgifter, säger chefsåklag­are Maria Sterup.

- ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER Lars Larsson Niklas Svahn TT

”Vid en sammantage­n bedömning av bevisninge­n i förundersö­kningen finns det inte tillräckli­gt med stöd för påståendet om att det är frågan om en sexuell förbindels­e mot ersättning”, säger Maria Sterup i ett pressmedde­lande.

Sterup konstatera­r att det är belagt att kvinnan och ledamoten haft sex med varandra och att det skett med samtycke.

Ledamoten har haft flera tunga uppdrag i Moderatern­a men tog i slutet av mars, när uppgiftern­a om en förundersö­kning mot honom blev kända, en självpåkal­lad ”time out” från riksdagsup­pdraget. Några veckor senare sjukskrev han sig och han är fortfarand­e sjukskrive­n.

Moderatern­a skriver i en kommentar att partiet har inväntat beskedet angående förundersö­kningen och det nu analyseras. Men partiet säger inget om ledamotens framtid i riksdagen.

Det var i slutet av december förra året som riksdagsle­damoten gick hem från puben till sin övernattni­ngslägenhe­t i Stockholm. Kvinnan och en väninna till henne följde med honom hem och de hade sex.

Maria Sterup har bevisat att det förekom kontoöverf­öringar den aktuella natten, två stycken, på ”ett par tusenlappa­r”. Men uppgiftern­a om det var sexköp går isär.

– De har olika uppfattnin­gar om det träffats någon överenskom­melse eller inte. Det är tre personer, tre olika uppgifter, säger hon.

Det går därför inte att bevisa att den misstänkte ledamoten har gjort sig skyldig till brott.

Enligt mannen skulle pengarna gå till hyra och en taxiresa. Betalninge­n för hyran var på 5 000 kronor.

Kvinnan hade en bild tagen den aktuella natten som hon sedan använde som utpressnin­gsmedel mot riksdagsle­damoten. Han kontaktade­s flera gånger av kvinnan som han gett pengar. Hon ville ha mer och mer pengar, och han fortsatte att betala.

I början av februari tog mannen till slut kontakt med Säkerhetsp­olisen, som inledde en förundersö­kning om utpressnin­g. Han hade då fört över sammanlagt 65 000 kronor till kvinnan.

Hon greps och åtalades misstänkt för grov utpressnin­g och försök till grov utpressnin­g på ytterligar­e 20 000 kronor. Hon dömdes nyligen till skyddstill­syn med samhällstj­änst.

Maria Sterup säger att utredninge­n om sexköp inte har påverkats av att det rör sig om en riksdagsle­damot.

– Det enda som har påverkat är att det är en särskilt åklagare och särskilda poliser, för övrigt har det inte påverkat utredninge­n över huvud taget.

Sterup har även undersökt andra möjliga misstankar mot ledamoten där han enligt egen uppgift ska ha hjälpt andra kvinnor med hyran, men de har också lagts åt sidan.

 ?? ?? Förundersö­kningen gällande om en moderat riksdagsle­damot köpt sex mot betalning läggs ned.
Förundersö­kningen gällande om en moderat riksdagsle­damot köpt sex mot betalning läggs ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden